Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ


 Ακυρώθηκε το ταξίδι του υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ υπό την άρνηση του Πενταγώνου να συναντηθούν κατ' ιδίαν οι δύο υπουργοί.. Και πότε αυτό Όταν πολιτικά και στρατιωτικά επιτελεία σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη προβάρουν γιγαντιαίες συνθήκες πολέμου!!! Απλώς θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και η Αλεξανδρούπολη θα έχει ολοσχερώς εξαφανιστεί από τον χάρτη..




Ανεβάζουν ταχύτητες αρμόδια επιτελεία και Αμερικανοί παράγοντες σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη, καθώς τις επόμενες μέρες δένει στην ακριτική πόλη το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», για την εκ νέου διεκπεραίωση αμερικανικών στρατευμάτων μέσω της χώρας, την οποία οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως στρατηγικό κόμβο μετακίνησης μάχιμων τμημάτων τους, προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, μετά και τις συμφωνίες που έκλεισαν διαδοχικά με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ («Στρατηγικός Διάλογος» και νέα Συμφωνία για τις Βάσεις).

Ο ελλιμενισμός γίνεται στο πλαίσιο της έκτης επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διενεργώντας κάθε χρόνο επιχειρήσεις και ασκήσεις σε περίπου 17 χώρες, με τη συμμετοχή πάνω από 6.000 στρατιωτών.

Σημαντικό κομμάτι αυτής της δύναμης για φέτος είναι η 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (101 CAB), η οποία αναμένεται να αναπτύξει στην Ευρώπη περίπου 2.000 άτομα προσωπικό, 50 ελικόπτερα «Black Hawk», 4 «Chinook», 25 «Apache», και περισσότερα από 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κοντέινερ και να πραγματοποιήσει δεκάδες συνεκπαιδεύσεις, μεταξύ άλλων και με δυνάμεις από την Ελλάδα.

Ο εξοπλισμός της 101 φτάνει στην Ευρώπη στους λιμένες La Rochelle στη Γαλλία και στην Αλεξανδρούπολη. Το «Endurance» κατέπλευσε ήδη προχτές το βράδυ στη Γαλλία, ξεφορτώνοντας μέρος των δυνάμεων που θα προωθηθούν στην Πολωνία, μέσω Γαλλίας και Γερμανίας, ενώ το υπόλοιπο φορτίο αναμένεται να διεκπεραιωθεί μέσω Αλεξανδρούπολης.

Τεστάροντας τις δυνατότητες όλων των υποδομών και δικτύων της περιοχής, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που θα ξεφορτωθούν στην Αλεξανδρούπολη θα διεκπεραιωθούν βορειότερα, προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για πρώτη φορά σιδηροδρομικά, σε αντίθεση με την αξιοποίηση παλαιότερα του οδικού δικτύου.

Σημειωτέον, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του λιμένα, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών της περιοχής, θα λειτουργήσει και σαν «πρόβα» για την αξιοποίηση της ακριτικής περιοχής του χρόνου, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση DEFENDΕR EUROPE 2021, που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και θα χρησιμοποιήσει την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια διεκπεραίωσης.

Δεν είναι, άλλωστε, άσχετο το γεγονός ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το «Endurance» και άλλα τέτοια πλοία (η «American Roll-On Roll-Off Carrier Group Inc.» - ARC) ανακοίνωσε στις 10 Μάη ότι κέρδισε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας για τέτοιες μεταφορές προς το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Δεν περνά, επίσης, απαρατήρητο ότι καθώς αναμένεται εδώ αυτή η άφιξη, οι Αμερικανοί μετακινούν στην περιοχή μάχιμες μονάδες τους, για προστασία της όλης επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, το κορυφαίο αντιτορπιλικό τους «USS Porter», το οποίο μέχρι πρότινος επιχειρούσε στη Μαύρη Θάλασσα, επιστρέφει στη Μεσόγειο. Επίσης, όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αναμένεται αυτές τις μέρες και ελληνο-αμερικανική «άσκηση» στην Αλεξανδρούπολη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί θα μετακινήσουν στην πόλη επίλεκτες δυνάμεις τους (κομάντος) που εδρεύουν στη Σούδα.
  • Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά ένα ακόμα «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, το Ναυπηγείο της Ελευσίνας, χτες ανακοινώθηκε πως η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ ήρθε σε συμφωνία με τους προηγούμενους μετόχους τους (Ταβουλάρης κ.ά.) για την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών των ναυπηγείων. Ετσι, η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει το «σχέδιο εξυγίανσης» των Ναυπηγείων Ελευσίνας, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε ενεργή εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας αλλά και άμεση χρηματοδότηση από το κρατικό επενδυτικό ταμείο «Development Financial Corporation», με στόχο, μεταξύ άλλων, να μετατραπεί σε επισκευαστήριο του Εκτου Στόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: