Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ

Κέρκυρα: Η έπαυλη του λόρδου Rothschild και η άγνωστη ιστορία της
ΣΤΟΝ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΑ ΛΑΟ (ΚΑΛΗΜΕΡΑ)


Mου το έστειλε συνάδελφος – ο Χρήστος ο Πριδαπίτσουλας-- μάλλον για να μ εκνευρίσει αξημέρωτα ο δόλιος.. Και πότε; Σε μια δεκαετία – για να μην γράψω εικοσαετία--που τη θάλασσά τους οι Έλληνες την κοιτούν με το μακαρόνι. 






Στη Βόρεια Κέρκυρα, άγνωστο για πολλούς μου γράφει, δεσπόζει το σπίτι του μεγαλοτραπεζίτη Ναθάνιελ Ρότσιλντ, υιού του λόρδου Τζέικομπ Ρότσιλντ και εξ αγχιστείας εγγονού του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Συνήθως ανοίγει τα καλοκαίρια για την οικογένεια που συνέδεσε το όνομά της με τον ανυπολόγιστο πλούτο και το σκιερό οικόσημο της Κόκκινης Ασπίδας, απ` το οποίο προέρχεται η ονομασία της. 

Οι Ρότσιλντ συντηρούν την έπαυλη, όπου φιλοξενήθηκαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων διάσημες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων η Αυτοκράτειρα Σίσυ, πριν την κατασκευή του Αχιλλείου, ο ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας FlAT Ανιέλι και άλλοι μόνο και μόνο για τη θερινή τους ραστώνη.. 

Και σε μια κίνηση καλής θελήσεως προς τον αναξιοπαθούντα λαό συμπληρώνω εγώ, για την επόμενη δεκαετία την παρέδωσαν στον Μητσοτάκη προκειμένου να την διαθέσει στον κοινωνικό τουρισμό. Οι άνεργοι στα ισόγεια και οι συνταξιούχοι της χλιδής στ' αριστοκρατικά δωμάτια.. Γράφουμε και καμιά μαλακία, αλλά το δηλώνουμε προλαβαίνοντας έναν λαό που είναι τόσο χάνος ώστε μπορεί και να το πιστέψει.. 

 Θέα από την έπαυλη της βίλας του Jacob Rothschild

Δεν υπάρχουν σχόλια: