Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΜΟΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ


ΖΥΓΑ ΧΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ.. 





Στην έγκριση του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης για συνεισφορά ύψους 6 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της «Lufthansa» προχώρησε με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης, που περιλαμβάνει επίσης κρατική εγγύηση για δάνειο 3 δισ. στο μεγαθήριο των διεθνών αερογραμμών, για να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητά του από την κρίση. 


Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο επιμένει, αλλά εντείνει τις πιέσεις για την ανάκτηση των δήθεν «κρατικών ενισχύσεων» και των δανειακών εγγυήσεων από τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ, στραγγαλίζοντας την εταιρεία και ανοίγοντας το δρόμο σε άλλα κεφάλαια να βάλουν στο χέρι τις υποδομές της και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. 

Τα λεφτά αυτά δόθηκαν στο παρελθόν στη ΛΑΡΚΟ, όπου το ελληνικό κράτος ήταν και παραμένει βασικός μέτοχος. 

Την ίδια επιμονή δείχνουν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, που με Ερώτηση στην Κομισιόν από τα τέλη Μάη ζητά ενημέρωση για την ανάκτηση του ποσού και την πορεία διάλυσης της ΛΑΡΚΟ. 

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι το ζήτημα των λεγόμενων «κρατικών ενισχύσεων» αξιοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είτε μιλάμε για τη διάσωση μιας εταιρείας, είτε για τη διάλυση μιας άλλης.

 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και το σχέδιο «διάσωσης» της «Lufthansa» από το γερμανικό κράτος και τους μετόχους της. 

Για να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση του γερμανικού αερομεταφορέα, έπρεπε πρώτα η εταιρεία να προχωρήσει σε μια σειρά αντεργατικά μέτρα, όπως μείωση του ωραρίου των εργαζομένων με μείωση των αποδοχών, «οικειοθελείς αποχωρήσεις» με περικοπές στις αποζημιώσεις, «πάγωμα» αυξήσεων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των εργαζομένων κ.ά., που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. 

Με άλλα λόγια, τα λεφτά που θα πάρει η «Lufthansa» είναι χρήματα που βγήκαν από την τσέπη του λαού και, από την άλλη, οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα πληρώσουν τη διάσωση με ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα. Οπως και να το κάνεις, μονά κερδίζει το κεφάλαιο, ζυγά χάνει ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: