Κι όμως αν και μικρό κράτος διαπράττουμε μεγάλες ατιμίες όπως επι παραδείγματι τις κολεγιές με το κράτος δολοφόνο. Το Ισραήλ. Η πουτάνα της Μεσογείου καταντήσαμε κι αν κρίνω από τη λαϊκή αδράνεια πονάει αλλά μας αρέσει..
Εντείνονται οι αντιδράσεις μπροστά στις «φωτιές» που έχουν ανάψει στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης τα επικείμενα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για πιθανή προσάρτηση από την 1η Ιούλη.
Σε προχτεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση περίπου του 30% της Δυτικής Οχθης, προειδοποιώντας πως θα συνιστά «σαφή και σοβαρή» παραβίαση του καταρρακωμένου λεγόμενου... «Διεθνούς Δικαίου», που μπορεί να βλάψει σοβαρά τις προοπτικές για εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.
Κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ και άλλες χώρες να αναλάβουν άμεσα «μεσολαβητικό ρόλο μαζί με τον ΟΗΕ», στο πλαίσιο του λεγόμενου κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό, και να συμβάλουν στην εξεύρεση «ενός αμοιβαία συμφωνημένου πλαισίου» που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τις αντιτιθέμενες πλευρές «χωρίς προϋποθέσεις». Απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ξαναρχίσουν «ουσιαστικό διάλογο».
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, προειδοποίησε ότι «θα τυλιχθεί στις φλόγες της έντασης» όλη η Δυτική Οχθη. Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε προηγουμένως στείλει επιστολή στο ΣΑ του ΟΗΕ, τονίζοντας πως «μονομερείς ενέργειες» από τη μεριά του Ισραήλ «αναπόφευκτα θα προκαλέσουν νομικές συνέπειες» στις σχέσεις της «διεθνούς κοινότητας με το Ισραήλ». Βέβαια, στην πράξη η ΕΕ σιγοντάρει την ισραηλινή επιθετικότητα, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με το κράτος - δολοφόνο σε όλα τα επίπεδα, όπως π.χ. με την πρόσφατη συμφωνία για τις αεροπορικές μεταφορές.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, προειδοποίησε επίσης για τις δυσμενείς επιπτώσεις, ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι, προειδοποίησε πως με το που θα ανακοινωθεί προσάρτηση Παλαιστινιακών εδαφών, η Παλαιστινιακή Αρχή θα σταματήσει «κάθε δράση», αναθέτοντας στο Ισραήλ, ως κατοχική αρχή, να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες της Γενεύης και να διαχειριστεί τις υπηρεσίες και τις ευθύνες για την τύχη 4,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης. Παρ' όλα αυτά εξέφρασε την ελπίδα πως έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εμποδίσει τους σχεδιασμούς προσάρτησης.
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, υποστήριξε τα σχέδια πιθανής προσάρτησης, λέγοντας πως εάν και όταν τεθούν σε εφαρμογή θα αφορούν τάχα περιοχές «με ιστορικά και νόμιμα δικαιώματα» του Ισραήλ.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, κατέγραψε την «ανησυχία πολλών χωρών» για τα σχέδια προσάρτησης και, εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα, ζήτησε να αναγορευτεί η Παλαιστινιακή Αρχή υπεύθυνη για τις ενέργειες που της αναλογούν. Λίγες ώρες αργότερα, η στενή σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο Κέλιαν Κόνγουεϊ ανακοίνωσε πως «τις επόμενες» λίγες μέρες ο Πρόεδρος Τραμπ θα κάνει «σημαντικές ανακοινώσεις» αναφορικά με τα σχέδια προσάρτησης περιοχών της Δυτικής Οχθης, ενώ μία μέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε ουσιαστικά ανάψει «πράσινο φως».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου