Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ


Η ελευθερία στις καπιταλιστικές κοινωνίες λίγο πολύ παραμένει αυτό που ήταν στις αρχαίες Ελληνικές δημοκρατίες: Ελευθερία για ιδιοκτήτες σκλάβων. (Βλαδίμηρος Λένιν)




Με προδιαγεγραμμένη την κλιμάκωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών εξελίσσονται τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» γύρω από το μεταβατικό πλαίσιο ενόψει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, στις διατάξεις του οποίου θα ενταχθούν και οι οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα Τετάρτη προγραμματίζεται ο νέος κύκλος τηλεδιάσκεψης του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των «θεσμών», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προτίθεται να προχωρήσει στις πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η όποια παρεχόμενη «προστασία» στην πρώτη κατοικία αφορά αποκλειστικά και μόνο τα δάνεια που βγήκαν στο «κόκκινο» μέχρι το τέλος του 2019. Ετσι, η εν λόγω ρύθμιση στην πράξη έχει ήδη καταστεί ανενεργή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σκιαγραφώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης δήλωσε ότι το «μεταβατικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας» θα αφορά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ότι τάχα θα βγάζει στη σέντρα «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και ότι θα διατηρεί την «κουλτούρα πληρωμών»...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα κρατικής επιδότησης των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία. Βέβαια και η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συνοδεύεται από λεόντειους όρους και προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για άλλες κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, ενώ αποτελεί μία ακόμη έμμεση ενίσχυση των τραπεζών. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα μεταβατικό καθεστώς με ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2020 και μόνο για «συνεπείς δανειολήπτες», προκειμένου να εμπεδωθεί η προαναφερθείσα «κουλτούρα πληρωμών».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός του νέου μεταβατικού πλαισίου θα βρεθούν όλοι όσοι δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και, όπως όλα δείχνουν, από την 1η Γενάρη του 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Οι σχετικές διατάξεις που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης) και εξετάζονται από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» διαμορφώνονται με τις προδιαγραφές της Οδηγίας της ΕΕ 1023/2019 σχετικά με την «προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών». Σε αυτήν τη βάση και κάτω από τους λεόντειους όρους των τραπεζών και άλλων πιστωτών θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οπως λένε, ο οφειλέτης ...«απαλλαγμένος» από χρέη - λόγω πλειστηριασμών και τυχόν «κουρέματος» - θα έχει τη δυνατότητα επανόδου στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης.

Μάλιστα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας (sale and lease back). Σε αυτήν την περίπτωση, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον πιστωτή και στη συνέχεια θα γίνεται νοικάρης στο σπίτι του, αφού θα μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου «για μια ελάχιστη περίοδο», με κάποιο «χαρτζιλίκι» από την κρατική επιδότηση ενοικίου.

Στην περίπτωση ολοκλήρωσης των «υποχρεώσεων» του δανειολήπτη προς την τράπεζα, η κυριότητα του ακινήτου επανέρχεται στον αρχικό ιδιοκτήτη. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση κρατικού οργανισμού στον οποίο θα περιέρχεται η ιδιοκτησία του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: