Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΚΟΥΒΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ



Συμπαραστέκεται σε όλους τους λαούς και το Αμερικανικό καθεστώς της ανθρωποκαταστροφής, απαγορεύει ακόμη και τον ανεφοδιασμό της σε υγειονομικό υλικό!!  Κάποτε θα πρέπει ν αψηφήσουν οι λαοί τους εγκληματίες δεν νομίζετε;




Η Κούβα συνεχίζει να δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους γιατρούς της και νοσηλευτές, που ήδη βοηθάνε σε πολλές χώρες του πλανήτη τους συναδέλφους τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Τελευταία αποστολή είναι αυτή 217 διεθνιστών υγειονομικών στη Νότια Αφρική, που από τη Δευτέρα προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.


Την ώρα που και η ίδια η Κούβα δίνει τη μάχη της ενάντια στην πανδημία (τα κρούσματα είναι 1.437 και οι θάνατοι 58) και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, έντασης του αποκλεισμού - που θέτει ακόμα και εμπόδια για να φτάνει υγειονομικό υλικό στο νησί - προσφέρει όπου της ζητηθεί τη βοήθειά της. Βεβαίως η Κούβα μπορεί να στηριχτεί σε ένα δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας με διάρθρωση και προσωπικό που καλύπτει όλο τον πληθυσμό (από την Πρωτοβάθμια Υγεία των 10.869 τοπικών ιατρείων Οικογενειακών Γιατρών, τις 449 πολυκλινικές και τα 150 νοσοκομεία), κάτι βέβαια που δεν έχει καμία σχέση με τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.


Μέχρι σήμερα 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί, άνδρες και γυναίκες, γιατροί, νοσηλευτές, εξειδικευμένοι εργαστηριακοί τεχνικοί, μέλη της Διεθνούς Μπριγάδας Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών «Χένρι Ριβ» βρίσκονται σε 22 χώρες στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία της μπριγάδας αυτής, που δημιουργήθηκε το 2005, φέρει το όνομα του 27χρονου Αμερικανού μαχητή που πάλεψε και σκοτώθηκε μαζί με τους Κουβανούς στον πρώτο πόλεμο της ανεξαρτησίας 1868 - 1878, και συγκροτήθηκε μετά τον θανατηφόρο κυκλώνα «Κατρίνα» που σάρωσε τις ΗΠΑ.

Στις χώρες όπου εργάζονται συγκαταλέγονται η Ιταλία και η Ανδόρα, οι γαλλικές κτήσεις στην Καραϊβική Μαρτινίκα, Γουαδελούπη και ακόμα Γουιάνα, Σουρινάμ, Γρανάδα, Τζαμάικα, Αϊτή, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Αγκόλα, Τόνγκο, Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: