Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ο ΑΝΤΡΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ


Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια πέθανε βαριά λαβωμένος. Είχαμε συναντηθεί πολλές φορές με τη τελευταία καλοκαίρι στη Λίμνη της Εύβοιας. Μιλούσε από δύσκολα ως καθόλου. Είχε χτυπηθεί στο ΕΑΤ ΕΣΑ των θρασύδειλων τομαριών (Θεοφιλογιαννάκος Σπανός Χατζηζήσης τη δίκη τους κάλυψα σε βρεφική δημοσιογραφική ηλίκία για τον Ρίζο εγώ) υποκείμενος σε αλλεπάλληλα εγκεφαλικά. Αλλά δεν μαρτύρησε τους συντρόφους του της περιβόητης κίνησης του Ναυτικού ποτέ. Έλληνας δημοκράτης αξιωματικός απ' αυτούς που τίμησαν τη στολή τους. Τιμή και δόξα στον άντρα αυτόν. 




«Θα σε κάνω να ακούς ΕΣΑ και να τρέμεις». Αυτή ήταν η φράση με την οποία ο διαβόητος βασανιστής Αναστάσιος Σπανός, μπήκε στο κελί του ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή για να τον βασανίσει.

Ο Μουστακλής ήταν από τους ελάχιστους στρατιωτικούς ο οποίος κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας αντιστάθηκαν έμπρακτα. Συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού ως ταγματάρχης. Η υπόθεση προδόθηκε με αποτέλεσμα να συλληφθεί στις 22 Μαΐου 1973.

Φυλακίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (σημερινό Πάρκο Ελευθερίας), όπου βασανίστηκε για περισσότερες από 45 ημέρες. Τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν μεσαιωνικά. Ένας από τους βασανιστές βάρδιας νόμιζε ότι ήταν καρατέγκα. Χτύπησε με μια κίνηση καράτε τον Μουστακλή και τον άφησε για πάντα ανάπηρο.

Τα χτυπήματα του προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία. Παρά την δραματική κατάστασή του μεταφέρθηκε με καθυστέρηση πολλών ωρών στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, με ψεύτικο όνομα «Μιχαηλίδης».

Οι βασανιστές του δήλωσαν ότι υπήρξε θύμα τροχαίου στον Ιππόδρομο. Από τα χτυπήματα προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η γυναίκα του τον εντόπισε μετά από αγωνιώδη έρευνα 47 ημερών.

Η Χριστίνα Μουστακλή ως ιατρός αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή. Ζήτησε επειγόντως ιατρικό συμβούλιο, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο: τον πλήρη αποκλεισμό του Μουστακλή από τους οικείους του.

Στο πλευρό του χρέη «μεταφραστή» εκτελεί ο συγκρατούμενός του αξιωματικός της αεροπορίας Τάσος Μήνης, ο οποίος βασανίστηκε στα ίδια κρατητήρια για 111 ημέρες. Ο Μουστακλής νοσηλεύτηκε αργότερα στο ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε φυσικοθεραπείες.

Κατάφερε να πατήσει στα πόδια του και να περπατήσει με δυσκολία. Όμως η ομιλία του δεν επανήλθε. Ο Σπύρος Μουστακλής βασανίστηκε από την Χούντα των Συνταγματαρχών. Από τα χτυπήματα προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Πέθανε στις 28 Απριλίου 1986.

Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομά του στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων) που είναι ο τόπος της καταγωγής του. Προτομή του έχει ανεγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: