Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΖΗΤΑ

Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ..




Σωστά, εν δυνάμει ευπαθής ομάδα είναι ..Τόσους μνημονιακούς ιούς μετέδωσαν αντισυνταγματικά δια των αποφάσεών τους στον λαό, εν ονόματι του οποίου τις παίρνουν. Ο κίνδυνος να έχει αγκιστρωθεί και κάποιος επί της έδρας είναι σοβαρός..


Δεν μπορεί να μετακυλίεται η ευθύνη του κράτους στον κάθε πολίτη με όχημα τα ατομικά μέτρα προστασίας, όταν διαπιστώνονται μεγάλες κρατικές ελλείψεις για τις οποίες υπεύθυνοι είναι άλλοι. Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων σε χτεσινή ανακοίνωση η Ενωση Διοικητικών Δικαστών και ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης την έκδοση συμπληρωματικής ΚΥΑ, πριν από την έναρξη της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, ώστε να ληφθούν επιπρόσθετα αυστηρά μέτρα για να προστατευτούν δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι και λοιποί παράγοντες της δίκης από τη διασπορά της νόσου Covid-19.
 
Υπό το πρίσμα αυτό, η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να ευθύνονται οι δικαστικοί λειτουργοί για το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη η τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου επί της έδρας, στον ίδιο βαθμό που δεν μπορεί να ευθύνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζεται ο αερισμός του χώρου των γραφείων τους εξαιτίας του ότι δεν ανοίγουν τα παράθυρα ή ότι η επιφάνεια αυτών είναι μικρή, με συνέπεια να μη διασφαλίζεται η τήρηση του κανόνα ένα άτομο ανά 10 τετρ. μέτρα».

Επιπρόσθετα τονίζει ότι «οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του κορονοϊού κατέδειξαν - δυστυχώς - με τον πιο έντονο τρόπο την ακαταλληλότητα κάποιων διοικητικών δικαστηρίων, όπως π.χ. του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Πειραιά, όπου δεν υπάρχει, λόγω των διατιθέμενων χώρων αυτού, ούτε δυνατότητα τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων ούτε δυνατότητα της τήρησης του κανόνα 1 άτομο προς 10 τετρ. μέτρα, ούτε δυνατότητα αναμονής». Η Ενωση Διοικητικών Δικαστών υπενθυμίζει ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ικανός αριθμός διοικητικών δικαστηρίων της περιφέρειας και επαναλαμβάνει την υποχρέωση της πολιτείας για την ανεύρεση κτιρίων κατάλληλων για την απονομή της Δικαιοσύνης. Τέλος, καλεί την πολιτεία διά των αρμόδιων υπουργών, πριν την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, να εκδώσει συμπληρωματική ΚΥΑ για όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: