ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Κυριάκος Νασόπουλος
Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας
του κορονοϊού, ευαγγελίζεται ότι προχωράει στην άμεση και δραστική
ενίσχυση του ΕΣΥ.
Στην πράξη, όμως, ελάχιστα έχουν γίνει –την τελευταία στιγμή– και πάρα πολλά έχουν μείνει στα «λόγια», παρά τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού περί «πολέμου». Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επανέλαβε για ακόμη μια φορά την κυβερνητική μυθολογία περί «θωράκισης του ΕΣΥ».
Πρώτος μύθος: «Πριν από 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά Covid-19. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813, εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές», σημείωσε. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνο Παπανικολάου, την ίδια μέρα οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ήταν 640 δημόσιες και 80 ιδιωτικές.
Ακόμα όμως και οι ισχυρισμοί του κυβερνητικού εκπρόσωπου να ήταν αληθείς, η «άμεση και δραστική» ενίσχυση του ΕΣΥ, εν αναμονή της κορύφωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, «μεταφράζεται» σε λίγες δεκάδες επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, καθώς πριν 15 μέρες οι κλίνες ήταν 567, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 2.000.
«Επίταξη τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα», απαιτεί η ΟΕΝΓΕ.
Δεύτερος μύθος: «Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Στο μεταξύ, έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν έχουμε τέτοια εικόνα.
Οι όποιες προσλήψεις έχουν γίνει είχαν δρομολογηθεί πριν την υγειονομική κρίση εξαιτίας του ιού», απαντά ο Π. Παπανικολάου και εξηγεί ότι οι αυξημένες ανάγκες καλύπτονται με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού εντός των νοσοκομείων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν λόγω έκτακτων συνθηκών τις οποίες επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση, να προχωρήσει άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ο διορισμός όλων των υποψήφιων για τις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, καθώς και ο διορισμός σε μόνιμες θέσεις επιμελητών Β΄ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
640 δημόσιες και 80 ιδιωτικές ήταν την Πέμπτη οι κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει άμεση ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα για να φτάσουμε στα 2.000 κρεβάτια ΜΕΘΤρίτος μύθος: «Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε διαδικασίες προμηθειών όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών». Οι καταγγελίες από γιατρούς και νοσηλευτές από νοσοκομεία όλης της χώρας είναι συνεχείς, την ώρα που 75 υγειονομικοί βρίσκονται ήδη σε καραντίνα, ενώ μεταξύ των θυμάτων του κορονοϊού είναι ένας 53χρονος εργαζόμενος στο νοσοκομείο Καστοριάς. Βασικές ελλείψεις σε μάσκες και είδη ατομικής προστασίας κατήγγειλαν ενδεικτικά ο διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, στο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο Καστοριάς. Η ΟΕΝΓΕ ζητά να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα «η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών».
Υ.Γ.: Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ κοινοποιήθηκαν για μια ακόμη φορά στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, κατά την τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας με τον αρμόδιο υπουργό Β. Κικίλια και τον υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη.
Κλινικάρχες: Αντί για επίταξη «γράφουν» τρελά κέρδη
Σταματημό δεν έχουν τα «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση στους κλινικάρχες, εν μέσω πανδημίας. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που πέρασε μέσα στην εβδομάδα, η κυβερνηση «φρόντισε» να διπλασιάσει το χρηματικό πόσο που παίρνουν οι ιδιωτικές κλινικές για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, η αποζημίωση για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ από 800 ευρώ την ημέρα διπλασιάστηκε στα 1.600. Αυτό εννοούν με τον όρο «επίταξη» που χρησιμοποιούν συνεχώς κυβερνητικά στελέχη και συστημικά ΜΜΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έκανε λόγο για fake news και αντικυβερνητική προπαγάνδα, ισχυριζόμενος ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;», αναρωτήθηκε ο… φιλεργατικός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όμως, τον διέψευσε λίγες ώρες μετά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο διπλασιασμός εντάσσεται στη μίσθωση επιπλέον 55 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η αντίδραση ήρθε μέσω του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος,, αφού έκανε αρχικά λόγο για «ντροπή και αίσχος», κατέληξε ότι θα μπορούσε να συζητήσει «μια αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία λόγω και της μείωσης του τζίρου της αλλά για όλους»!
Σκάνδαλο είναι επίσης και αυτό που συμβαίνει με τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό, για τον οποίο το κράτος χρηματοδοτεί τα ιδιωτικά εργαστήρια με «ζεστά» 30 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά εκείνα, όχι μόνο εισπράττουν από τους πολίτες τρελά ποσά για την πραγματοποίησή του (μέχρι και 350 ευρώ), αλλά επειδή δεν έχουν δικό τους τρόπο να κάνουν τα τεστ, τα στέλνουν στο Παστέρ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου