Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΛΑΡΚΟ : H EMEIΣ Ή ΑΥΤΟΊ !!!


 Στα κάγκελα για απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στη Λάρκο..



Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να πετύχουν την απόσυρση της τροπολογίας που προβλέπει την εκκαθάριση της εταιρείας. 


Για έγκλημα σε βάρος χιλιάδων εργαζόμενων έκανε λόγο ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

Σε απεργία διαρκείας είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τους βουλευτές της ΝΔ.

«Επιδιώκουμε την ανάληψη της εταιρείας από ιδιώτη επενδυτή. Για πρώτη φορά το Δημόσιο βάζει 35 εκατομμύρια για την ειδική διαχείριση. Χωρίς αυτό το ποσό η ΛΑΡΚΟ θα χρεοκοπούσε. Ο ειδικός διαχειριστής θα μειώσει το κόστος των αμοιβών κατά 25%. Προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε 12 μήνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής, εισηγούμενος την τροπολογία για την είσοδο ειδικού διαχειριστή στην εταιρεία.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για συνολικά χρέη της ΛΑΡΚΟ που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2019, ενώ, όπως είπε, το χρέος της εταιρείας προς τη ΔΕΗ αυξάνει κατά πέντε με πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ καθημερινά. Ψεύτικα και κατασκευασμένα χαρακτήρισε τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχτηκε η τροπολογία του υπουργείου, ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

 «Η κυβέρνηση δεν θέλησε να συζητήσει μαζί μας πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όλη η επιχειρηματολογία της είναι στημένη, περιέχει ψέματα για να πετύχει την ιδιωτικοποίηση. Θα το αποδείξουμε με στοιχεία και τότε η επιχειρηματολογία της θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Όλοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας, προκειμένου να αποτρέψουμε την εφαρμογή της τροπολογίας στην πράξη».

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ 


Την εγκατάσταση Ειδικού Διαχειριστή εντός του Μαρτίου και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας μέσω μιας τελευταίας κρατικής επιχορήγησης τους πρώτους μήνες της εγκατάστασής του. Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών περιστολής δαπανών από τον Ειδικό Διαχειριστή, με μείωση σειράς στοιχείων κόστους, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους κατά 25% μεσοσταθμικά.

Οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους παλαιούς και υψηλόμισθους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και των χαμηλόμισθων θα παραμείνουν αμετάβλητες. Fast track διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο (καθώς υπάρχει διαφορά όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας).

Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και κατ’ επέκταση ο σχεδιασμός των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη διάθεση του ενεργητικού. Ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο ή και για μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας), με βάση το αποτέλεσμα της διαιτησίας και το πνεύμα των αποφάσεων της ΕΕ του 2014.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του Διαχειριστή με δυνατότητα μίας εξάμηνης παράτασης με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Υποχρεωτική κατάθεση αίτησης πτώχευσης εφόσον δεν έχει μεταβιβαστεί στο διάστημα αυτό το 75% του ενεργητικού της εταιρείας.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ 

«Μέσα από συνελεύσεις θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους.

Ή εμείς, ή αυτοί. Μπορεί να φτάσουμε και σε απεργία διαρκείας προκειμένου να εμποδίσουμε την εκκαθάριση της εταιρείας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, με παν-στερεωτική απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στις 18 Φεβρουαρίου που κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Θα συμμετέχουν όλες οι μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Δεκαετίες έχει να εκφραστεί τόσο μεγάλη αλληλεγγύη για έναν χώρο, πράγμα που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά στο Sputnik, ο κύριος Πολίτης.

«Ή θα δουλεύουμε για 400 ευρώ ή θα απολυθούμε» 


Για έγκλημα που συντελείται σε βάρος της εμβληματικής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ, έκανε λόγο ο κύριος Πολίτης, με εκατοντάδες θέσεις εργασίας να απειλούνται από το «λουκέτο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω της εκκαθάρισης εν λειτουργία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και τη σφαγή των εργαζόμενων. Μείωση μισθολογικού κόστους κατά 25% σημαίνει ότι, ή θα δουλεύουμε όλοι με 400 ευρώ ή θα απολυθούμε. Δεν γίνεται αλλιώς να πετύχεις τέτοια μείωση στο μισθολογικό κόστος. Σήμερα στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνται άμεσα 1.200 εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, και 12.500 έμμεσα. Η μείωση μισθού, σύμφωνα με την τροπολογία, θα αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Και σε βάθος 12 μηνών, εάν δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν το 75% της εταιρείας, θα προχωρήσουν στην πτώχευση της εταιρείας. Αυτό δεν είναι σχέδιο εξυγίανσης». Τι ζητούν οι εργαζόμενοι;

«Ζητάμε απόσυρση της τροπολογίας και άμεση κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της εταιρείας. Είναι τεκμηριωμένο ότι η ΛΑΡΚΟ δε χρωστά ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ, ούτε έχει πάρει ποτέ χρήματα από το κράτος.

Αντίθετα με τα στημένα επιχειρήματα της κυβέρνησης, το ελληνικό κράτος έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ επειδή δεν έχει αναπτύξει τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ. Θέλουμε να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, ενώ στοχεύοντας στην ανάπτυξη της εταιρείας, θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: