Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ

 
Συσκέφτονται για να μη σκέφτονται το προφανές.. Πως είμαστε για τους εξαθλιωμένους κάτι σαν τμήμα μεταγωγών.. Επιθυμούν, κατά το σύνδρομο της Στοκχόλμης ή το λάθος του Σαμαράκη, διακαώς τον δήμιο τους. Δώστε τους χαρτιά να πάνε στο καλό.. Αλλά ποιοι να το κάνουν αυτό; Οι δούλες της δύσης;



Η κατάσταση που διαμορφώνεται αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο και της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για το πρωί του Σαββάτου στο Μαξίμου (αλλά και αυτή που καλεί σήμερα) με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, μετέβησαν στον Εβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, και ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, ενώ το τελωνείο των Καστανιών παραμένει από την Παρασκευή κλειστό, αφού από το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην είσοδό του, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των φυλακίων των συνόρων, πάνω από χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα, κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας σημειώθηκε ένταση στο σημείο, καθώς περίπου 500 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν κάνοντας χρήση χημικών. Εκτοτε, στην πύλη έχουν τοποθετηθεί οχήματα της αστυνομίας, εμποδίζοντας τη διάβαση από και προς την Τουρκία.

Παράλληλα, πληροφορίες που μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για καραβάνια προσφύγων που κατευθύνονταν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε όλο τους το μήκος, εκμεταλλευόμενα και την «απουσία» των τουρκικών αρχών.

Στην περιοχή κατέφθασαν μέσα στη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις ΟΠΚΕ, ύστερα από σχετική διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις στις Καστανιές Εβρου αναμενόταν να ενισχυθούν με πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες αναχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, καθώς και από πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, κατά πληροφορίες τέθηκαν σε επιφυλακή όλα τα επιτηρητικά φυλάκια του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο, στη χερσαία συνοριογραμμή με την Τουρκία. Σηκώθηκαν ελικόπτερα όπως και κάποια UAV που έχει στη διάθεσή του ο Ελληνικός Στρατός για συλλογή εικόνας, ενώ ο στρατός είχε ήδη ξεκινήσει να απλώνει αγκαθωτά συρματοπλέγματα κατά μήκος του δρόμου.

Ταυτόχρονα, με βάση και την απόφαση την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, να αυξηθεί ο αριθμός των σκαφών και των περιπολιών του Λιμενικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Θ. Κλιάρη, επισκεπτόταν από την Παρασκευή Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: