Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΕΦΟΡΙΑ: ΠΕΡΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ


 Κι από τη μύγα ξύγκι..




Από χτες ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση χρεών 24-48 δόσεων προς την Εφορία, διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι», από τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε «οφειλές» που αφορούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, αλλά και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο).


Οι «ευκολίες πληρωμής», προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να προσέλθουν στο ταμείο, επιβάλλονται άλλωστε από την τραγική εικόνα των «οφειλών» για τα λαϊκά στρώματα: Θυμίζουμε ότι πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι - κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά - βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, πάνω από 1,2 εκατομμύρια «οφειλέτες» βρίσκονται «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» και 1,8 εκατομμύρια ένα βήμα πριν.

Με βάση αυτά, και με το «μαχαίρι στο λαιμό» των λαϊκών στρωμάτων, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ελάχιστη μηνιαία δόση στα 30 ευρώ, ενώ η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της επόμενης δόσης.

Σε οφειλές που ρυθμίζονται μέχρι και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ και σε οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%. Επίσης, εάν ο οφειλέτης παύσει να εξυπηρετεί τις δόσεις για να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσει διπλή προκαταβολή και θα επιβαρυνθεί με προσαύξηση επιτοκίου κατά 1,5 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: