Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

ELLINIKA HOAXIS

ΝΕΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ

 

Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η Αλόη βοηθάει στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.. Βάναυση κερδοσκοπική εκμετάλλευση ενός ψεκασμένου λαού..

0
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν άρθρα και εικόνες σε συγκεκριμένες ομάδες του Facebook με τον ισχυρισμό ότι η πόσιμη αλόη μπορεί τόσο να αναχαιτίσει την εξέλιξη της σκλήρυνση κατά πλάκας όσο και να βελτιώσει την υγεία του ασθενούς. Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι επιστημονικά αβάσιμοι.
Ισχυρισμός:
Η αλόη περιέχει ένα συστατικό το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας στους ανθρώπους.
Συμπέρασμα:
Η μόνη μελέτη η οποία έχει ασχοληθεί με τη σύνδεση συστατικών της Αλόης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας έχει γίνει σε πειραματόζωα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια μελέτη σε ανθρώπους, η οποία να δείχνει θετική επίδραση της Αλόης ή συγκεκριμένου συστατικού της στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας


Το είδαμε στα: rodosreport.gr, hellenicaloe.gr
Η Αλόη είναι ένα γένος φυτού που περιλαμβάνει περίπου 500 είδη, ένα εκ των οποίων είναι και η γνωστή “Αλόη Βέρα”, ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιείται τόσο σε καλλυντικά προϊόντα όσο και σε “εναλλακτικές μορφές θεραπείας”. Τα υπό εξέταση άρθρα κάνουν αναφορά σε διάφορους ιατρικούς ισχυρισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα συστατικών της αλόης. Το συστατικό στο οποίο εστιάζουν μέσω του τίτλου είναι το “acemannan”, έναν πολυσακχαρίτη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα άρθρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναστολή εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας καθώς και για τη βελτίωση της υγείας του εκάστοτε ασθενούς.
Στα εν λόγω άρθρα διαβάζουμε:
ACEMANNAN

Ένα από τα θαυματουργά συστατικά της αλόης είναι το Acemannan το οποίο δίνεται σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει στην εξόντωση βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων. Βοηθάει στην απορρόφηση του νερού. Βελτιώνει τον συνολικό μεταβολισμό και τη λειτουργία του κυττάρου. Διεγείρει τη δραστηριότητα του μυελού των οστών. Βελτιώνει την αλλεργική συμπεριφορά του οργανισμού.

Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για την απελευθέρωση κολλαγόνου. Προκαλεί λιπαντική δράση στις αρθρώσεις. Επισκευάζει τα τοιχώματα των κυττάρων ώστε να γίνεται σωστά η ανταλλαγή των ουσιών. Διορθώνει τα τοιχώματα του εντέρου ώστε να μην τραβάει τοξίνες στο αίμα. Ανακαλύφθηκε το 1993 από την φαρμακευτική εταιρία Carrington Laboratories όταν έκανε έρευνες για να βρει τον λόγο που η αλόη δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Κατά την έρευνα της βρήκε το 
Acemannan το οποίο πατεντάρισε ώστε να μπορεί μόνο αυτή να το χρησιμοποιήσει σε χημική μορφή. Έτσι κατασκεύασε το φάρμακο Carrysin, νοσοκομειακό φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας και ασθένειες που δημιουργούνται από ιούς όπως το AIDS. Ακόμα μια περίπτωση που κάποιο συστατικό της αλόης γίνεται φάρμακο.
Η ουσία που αναφέρεται στα υπό εξέταση άρθρα ως το φάρμακο που συντέθηκε με βάση το acemannan για αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν ονομάζεται Caryssin αλλά Carrasyn Hydrogel, αναπτύχθηκε από την Carrington Laboratories και εγκρίθηκε από τον FDA (ο Αμερικανικός ΕΟΦ) ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων (έλκη πίεσης). Ωστόσο μια μελέτη που έγινε για να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου έδειξε ότι η χρήση γάζας με φυσιολογικό ορό ήταν εξίσου αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των κατακλίσεων. [πηγή]
Μετά από αναζήτηση στη βάση δεδομένων ιατρικών μελετών PubMed για μελέτες σχετικά με το acemannan και τη σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ από την αναζήτηση σύνδεσης μεταξύ της Αλόης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας βρέθηκε μόνο μια μελέτη. [πηγή 1][πηγή 2]
Ο τίτλος της μελέτης είναι “Therapeutic approach by Aloe vera in experimental model of multiple sclerosis”, δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό περιοδικό “Immunopharmacology and Immunotoxicology” το 2010 και αφορά τη χορήγηση σκευάσματος αλόης σε πειραματόζωα. [πηγή]
Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική επίδραση από τη χορήγηση αλόης στην εξέλιξη της νόσου, ωστόσο όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για μια μελέτη του 2010 σε ποντίκια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μελέτη σε ανθρώπους η οποία να δείχνει ότι η Αλόη έχει την οποιαδήποτε επίδραση στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Με βάση τα παραπάνω το συμπέρασμα είναι ότι οι ισχυρισμοί περί χρήσης αλόης για αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ανθρώπους δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: