Ποια Συνταγματικά άρθρα αναθεωρούνται
Συνολικά σε ψηφοφορία χτες τέθηκαν παράγραφοι
29 άρθρων του Συντάγματος. Από αυτά αναθεωρήθηκαν συνολικά 8 διατάξεις,
ενώ καταργήθηκαν από το Σύνταγμα συνολικά 10 διατάξεις.
Τα άρθρα που αναθεωρήθηκαν είναι τα εξής:
Αρθρο 21 παρ. 1. Με την αναθεώρηση θα προβλέπει στο εξής ότι «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος όπως ο νόμος ορίζει».
Αρθρο 32 παρ. 4. Αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Το σχετικό άρθρο διαμορφώνεται ως εξής: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 μέρες και εκλέγεται ΠτΔ εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και εκλέγεται ΠτΔ εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας» εκλέγεται «ο πρεσβύτερος στην ηλικία».
Αρθρο 54, για την ψήφο των εκτός επικράτειας εκλογέων, όπου με προσθήκη στην παρ. 4 ενσωματώθηκαν οι προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που προβλέπονται στον σχετικό νόμο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Αρθρο 62. Οι νέες διατάξεις που ενσωματώνονται αφορούν το ακαταδίωκτο των βουλευτών.
Αρθρο 68. Η αναθεώρησή του αφορά τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών και από τη μειοψηφία.
Αρθρο 73. Προβλέπει ότι με 500 χιλιάδες υπογραφές πολιτών μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, αρκεί να μην είναι «για θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας».
Αρθρο 86 παρ. 3. Προβλέπει την κατάργηση της προθεσμίας άσκησης που προβλεπόταν για τη δίωξη σε βάρος υπουργών. Πρόκειται για κοινή πρόταση των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Αρθρο 96 παρ. 5. Προβλέπει ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από μέλη του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που περιβάλλονται με τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των λοιπών τακτικών δικαστικών λειτουργών.
Αρθρο 101Α. Προβλέπει ότι τα μέλη των «ανεξάρτητων αρχών» θα εκλέγονται με απόφαση των 3/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.
Καταργήθηκαν ομόφωνα: Η παρ. 4 του άρθρου 112, το άρθρο 113, οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 114, οι παρ. 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 115 και η παρ. 1 του άρθρου 119, που αφορούσαν διάφορα θεσμικά θέματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου