Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ



Το ΚΚΕ δεν κρύβει ποτέ το πρόσωπό του.. Είμαστε απέναντι στη κατάργηση του ασύλου γιατί ανοίγει τον δρόμο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας




 Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Επτά»


-- Μετά από πολλά χρόνια, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει ο ίδιος στεφάνι στο Πολυτεχνείο, δεν ξέρω αν αυτό είναι και το μήνυμά σας για τη φετινή επέτειο..
-- Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι και σήμερα επίκαιρα, περισσότερο από ποτέ, γιατί έχουμε έναν μεγάλο αγώνα μπροστά μας ενάντια σε πολιτικές οι οποίες ματώνουν τον ελληνικό λαό. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια, ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης, υποβάθμιση της Παιδείας, παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, είναι μεγάλο το κόστος για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν, αυτό εμπεριέχεται και στο σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία».

Το ψωμί είναι το συμβολικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια και οι νέοι άνθρωποι. Βεβαίως έχουμε και ένταση των επικίνδυνων σχεδιασμών στην περιοχή και ευρύτερα στον κόσμο. Απ' αυτούς τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που οδηγούν σε πολεμικές εμπλοκές τους λαούς και τη νεολαία. Και βεβαίως έχουμε ένταση της κρατικής καταστολής, της κρατικής αστυνομικής βίας, που χτυπά τη νεολαία και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

-- Κύριε Γραμματέα, η απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πυροδότησε πάρα πολύ μεγάλη ένταση και εδώ έρχεται και εμπλέκεται και η παρέμβαση της αστυνομίας, που κλιμακώνει την ένταση. Θέλω να μου πείτε αν συμφωνείτε με την απόφαση της Συγκλήτου, διότι δεν έγινε χωρίς λόγο, έγινε με αφορμή τα ευρήματα μέσα στην ΑΣΟΕΕ.
-- Είναι απόλυτα καταδικαστέα και η απόφαση της Συγκλήτου για lock out, η οποία προκάλεσε και πυροδότησε αυτά τα ζητήματα, όπως είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και η στάση της αστυνομίας, με την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, την κατάργησή του.

-- Αυτό ούτως ή άλλως έχει καταργηθεί. Δεν παρανόμησε δηλαδή η αστυνομία μπαίνοντας...
-- Υποτίθεται ότι είναι για τις παράνομες ενέργειες, με βάση όσα έλεγαν οι κυβερνώντες βουλευτές, τουλάχιστον κατά τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή. Εμείς είπαμε ότι ανοίγει το δρόμο για άλλα ζητήματα, για τα δικαιώματα της φοιτητικής νεολαίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων στη διεκδίκηση, όμως η επιχειρηματολογία τους όλη στηρίζεται στις εγκληματικές ενέργειες, στα ναρκωτικά κ.λπ.

-- Τα ευρήματα στην ΑΣΟΕΕ εσείς πως τα αξιολογείτε; Δεν είναι ανησυχητικά;
-- Καταρχήν δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση για τα ευρήματα. Αν πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες, ξαναλέω διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη ενέργεια, αυτό είναι ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για φοιτητικούς συλλόγους και για φοιτητές. Πρόκειται για διάφορες ομάδες για τις οποίες το ΚΚΕ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια - δεκαετίες, και τα τελευταία χρόνια - μιλήσει πάρα πολλές φορές για το ρόλο που παίζουν. Είναι ξένο σώμα προς το φοιτητικό κίνημα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φοιτητές...

-- Το ΚΚΕ δεν κρύβει ποτέ το πρόσωπό του, είναι γνωστό αυτό...
-- Στην ουσία πρόκειται για άτομα τα οποία είναι ενεργούμενα τόσο από τη μεριά της αστυνομίας και των κρατικών μηχανισμών όσο κι από τη μεριά αυτών των ομάδων. Είναι αλληλοτροφοδοτούμενα αυτά τα στοιχεία, τόσο ο κρατικός μηχανισμός, μυστικές υπηρεσίες, όσο και αυτές οι ομάδες.

-- Το ερώτημα όμως είναι το εξής. Οπως είπα και πριν, το ΚΚΕ δεν κρύβει ποτέ την ταυτότητά του και το πρόσωπό του και η δράση του είναι πολύ συγκεκριμένη, και εμφανής, δημόσια, διαφανής...
-- Γι' αυτό μιλάμε για περίεργη απόφαση της Συγκλήτου σε μια κρίσιμη στιγμή. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να βάλει αλυσίδες στην πύλη της ΑΣΟΕΕ, να κλείσει τη σχολή, να κάνει lock out. Αντίθετα, αυτό οδηγεί στο να πυροδοτήσει αντιδράσεις δικαιολογημένες. Ομως οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν δικαιολογημένες, ενώ αδικαιολόγητη είναι η συνεχής επέμβαση της αστυνομίας ενάντια στους φοιτητές.
Οι εγκληματικές ομάδες δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα
 
-- Αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Τα στοιχεία στα οποία αναφερθήκατε και πριν, με τα ευρήματα μέσα στην ΑΣΟΕΕ, δεν ήταν ικανά να αμαυρώσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου; Γιατί αυτό ήταν και το σκεπτικό της απόφασης της Συγκλήτου και του κλεισίματος της σχολής.
-- Καλά, για το λαό μας και τη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, δεν αμαυρώνεται με τίποτα η επέτειος του Πολυτεχνείου...

-- Καταλαβαίνετε τι εννοώ, να δημιουργήσουν έκτροπα τα οποία δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσουν.
-- Ούτε με τους προβοκάτορες που μπορεί να δημιουργήσουν αυτά τα έκτροπα που λέτε, ούτε με την αστυνομική βία και τρομοκρατία. Αρα αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και πρέπει να έχει το λαϊκό κίνημα, το εργατικό κίνημα και το φοιτητικό κίνημα ξεκάθαρη άποψη σε αυτά τα ζητήματα. Δεν πρέπει να υπάρχει βία, κρατική καταστολή ενάντια σε αγώνες και διεκδικήσεις. Ολα τα υπόλοιπα, τα ευρήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν. Εδώ βλέπουμε ότι πάνε να κάνουν «ιδιώνυμο» αδίκημα τις μολότοφ, λες και δεν υπάρχει νομοθεσία για παράδειγμα για την οπλοκατοχή, για οτιδήποτε, ακόμα κι ένα σουγιά να βρει ή ένα μαχαίρι ή ένα περίστροφο ή ένα όπλο ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ζημιά στον άλλον, υπάρχει νόμος που μιλάει για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία. Αρα το ότι κάνεις «ιδιώνυμο» τις μολότοφ, πας μετά στην πρόθεση, πας ανεξέλεγκτα να επιβάλεις και να ανοίξεις κερκόπορτες με το νόμο αυτό για άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, άρα θέλει πάρα πολλή προσοχή και γι' αυτό τα καταγγέλλουμε αυτά. Διότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Μια κοινή λογική τώρα του κόσμου λέει «πολύ καλό φαίνεται αυτό που κάνουν, αντιμετωπίζουν». Μα δεν αντιμετωπίζουν, αντίθετα πυροδοτούν τη βία, πυροδοτούν την αστυνομική αυθαιρεσία, τον κρατικό αυταρχισμό.

-- Αρα καλώς έκοψαν οι φοιτητές το λουκέτο;
-- Βεβαίως! Ε, βέβαια, θα μπορούσε και η ΚΝΕ να το κάνει αυτό. Ηταν κάποιες φοιτητικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, βεβαίως ήταν φοιτητές! Ηταν παράνομη η απόφαση της Συγκλήτου. Εγώ λέω δημόσια και σήμερα ότι πρέπει να ελεγχθεί η Σύγκλητος, ο Πρύτανης της συγκεκριμένης σχολής, γιατί προχώρησε στο λουκέτο ενώ την προηγούμενη μέρα είχε γίνει η επέμβαση. Μπήκαν μέσα, βρήκαν τα ευρήματα, βγάλανε τις διαπιστώσεις τους κ.λπ. και δεν υπήρχε τίποτα μέχρι το βράδυ που πήρε την απόφαση. Η απόφαση για λουκέτο πυροδότησε όλα τα υπόλοιπα, την επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στη σχολή, που δεν υπήρχε κανένας λόγος, και μάλιστα την ώρα - και αυτό έχει σημασία και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός - που γινόντουσαν και στην ΑΣΟΕΕ και σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μαζικές συνελεύσεις των φοιτητών, με συμμετοχή, με συζήτηση, όπως πρέπει σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Για να αποφασίσουν οι φοιτητές και για το νόμο που έρχεται σχετικά με τα ΑΕΙ, αλλά και για μια σειρά διεκδικήσεις οι οποίες είναι δίκαιες. Μιλούν για το κόστος ζωής, της μόρφωσης, που δεν έχουν να πληρώσουν οι οικογένειές τους, για τα πτυχία που τα κρεμάνε σε μια κορνίζα διότι δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, ή αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό με βάση την επιστήμη τους, αυτό που αγαπάνε. Και βεβαίως τους διάφορους ομίλους να κάνουν άγριο μπάσιμο στα πανεπιστήμια, και η κυβέρνηση και η Βουλή με την πλειοψηφία που υπάρχει λένε «μπάτε σκύλοι αλέστε». Βέβαια αυτήν την πολιτική είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεχίζει με πιο εντατικούς ρυθμούς η ΝΔ.

-- Είστε ανήσυχος για την αυριανή (σ.σ. της Κυριακής) μεγάλη πορεία; Φοβάστε προβοκάτσια;
-- Πάντα κάποιος θα πρέπει να έχει στο μυαλό του την πιθανότητα προβοκάτσιας. Ομως το ζήτημα είναι ότι θα είναι μια μεγάλη, αγωνιστική, μαζική πορεία. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες φορές...

-- Αυτό εκτιμάτε ε;
-- Εγώ σήμερα το πρωί που ήμουν στο Πολυτεχνείο, το κλίμα ήταν αγωνιστικό, οι φοιτητές είναι εκεί. Κάποιοι που μπορεί να θελήσουν να κάνουν επεισόδια - και κάθε φορά κάνουν κάποια, «για την τιμή των όπλων» ή για να εξηγούν το λόγο ύπαρξής τους σε κάποιους μετρημένους οπαδούς τους - δεν θα μπορέσουν να περάσουν. Νομίζω το φοιτητικό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει. Αρκεί βεβαίως και η κυβέρνηση να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη αυτά τα μηνύματα του εργατικού, του φοιτητικού κινήματος και να μην πυροδοτεί με ενέργειες αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας ενάντια σε φοιτητές, ενάντια σε αγωνιζόμενους. Αλλού πρέπει να ψάξει το έγκλημα, γιατί πρόκειται για υπαρκτά ζητήματα. Ομως οι εγκληματικές ομάδες που παρανομούν και δρουν με διάφορα κυκλώματα δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα, με τους φοιτητικούς συλλόγους και με τις φοιτητικές παρατάξεις που δρουν σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: