Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 
ΗΠΑ: "Δεν είναι εθνοκάθαρση
     αλλά πόλεμος κατά
      της τρομοκρατίας"


Η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος των Η.Π.Α., που επωφελείται από δισεκατομμύρια ξένες ενισχύσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτή η στρατηγική αξία ιστορικά σήμαινε ότι οι ωμότητες της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έτυχαν μεγάλης προσοχής στην επίσημη ρητορική και ανταμείφθηκαν ακόμη και από τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ.

Η υποστήριξη των Η.Π.Α. για εθνοκάθαρση εισήλθε στην τελευταία της φάση με τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας με μαχητικά αεροσκάφη σε επίγειες παραμεθόριες πόλεις των  Κούρδων, συμπεριλαμβανομένων των Kobani, Ras al-Ain, Qamishli, και Tel Abyad.
 Αυτές οι επιθέσεις εντάθηκαν με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα επεξέτειναν την παρουσία τους. 
Η κατάπαυση του πυρός συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα παραμείνει στη Συρία, ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω εθνοκάθαρση στο μέλλον.
  Ο Πάνος Μουμτζής, «περιφερειακός ανθρωπιστικός συντονιστής» των Ηνωμένων Εθνών για την κρίση στη Συρία προειδοποίησε: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, διότι, πράγματι, από την εμπειρία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετατόπιση των ανθρώπων. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι».
  Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πώς μέσα σε μια εβδομάδα από την επίθεση της Τουρκίας εκτοπίστηκαν 160.000 Κούρδοι «αναζητώντας καταφύγιο σε κοινότητες υποδοχής, συλλογικά καταφύγια και σχολεία».

 Συνολικά 250.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάτι που  παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονομάζουν  "καταστροφικός πολιτικός εκτοπισμός".
 Εν ολίγοις, η απειλή εθνοκάθαρσης ήταν και παραμένει πραγματική.
Το ερώτημα είναι πώς η πολιτική ρητορική των ΗΠΑ και η κάλυψη των Μέσων ενημέρωσης απεικόνισαν τις μεγαλύτερες προσπάθειες εθνοκάθαρσης της Τουρκίας και την κρατική τους τρομοκρατική εκστρατεία εναντίον των Κούρδων.

 Σε ποιο βαθμό οι δημοσιογράφοι επέτρεψαν να είναι παράγοντες προπαγάνδας του τουρκικού κράτους, όσον αφορά στη σταθεροποίηση και την αποτίμηση των στρατηγικών στόχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

  Oι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν καθοδηγούν  την πολιτική των ΗΠΑ. Αντιθέτως, οι Η.Π.Α. επέτρεψαν τις βιαιοπραγίες της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας τα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, πέρα από τις ανθρωπιστικές ανησυχίες και μέσω της συνεχιζόμενης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ διαρκούσης της εκστρατείας εθνοκάθαρσης.

Ενώ η ρητορική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απουσίαζε από το Twitter, η στρατηγική σκέψη δεν ήταν απούσα. Συνολικά, 8 από τα 19 tweets της Trump για την Τουρκία, τη Συρία και τους Κούρδους από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου αφιερώθηκαν σε στρατηγικά σχόλια σχετικά με τη σημασία της Τουρκίας ως εμπορικού εταίρου.


Εισβολή της Tουρκίας στην Συρία 7-13/10 /2019  (% των ιστοριών)

New York Times (147 άρθρα)
Τρομοκρατία / ISIS: 88%
Ανθρώπινα Δικαιώματα / Καθαρισμός Εθνοτήτων: 29%
Washington Post (149 άρθρα)
Τρομοκρατία: 92%
Ανθρώπινα δικαιώματα: 36%
Fox News (24 τομείς)
Τρομοκρατία: 96%
Ανθρώπινα δικαιώματα; 21%
MSNBC (29 θέματα)
Τρομοκρατία: 86%
Ανθρώπινα δικαιώματα: 10%
CNN (464 τμήματα)
Τρομοκρατία: 89%
Ανθρώπινα δικαιώματα: 30%
Associated Press (1.268 άρθρα)
Τρομοκρατία: 76%
Ανθρώπινα δικαιώματα: 29%
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: