Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΣ ΞΕΚΑΡΔΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥΤΙΝ :


Και μην αναμιχθείς ξανά το 2020 στις εκλογές μας.. Άντε απίθανε βλακέντιε.Αν δεν έβαζε το θεϊκό χέρι του αυτός δεν έβγαινες ούτε του Αγίου Φούφουτου..Και γιατί σ' έβγαλε; Γιατί σ' έχει ευκολάκι ..  


Σύντομη συνομιλία στο… πόδι είχαν Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από την οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου των G20, η οποία διεξάγεται στην πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας.
 
  Οι δύο ηγέτες έκαναν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο πριν ξεκινήσουν τη συνάντησή τους με κλειστές πόρτες, στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας την Παρασκευή.
 
 Ο Tραμπ είπε για το εμπόριο και τον αφοπλισμό ως δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης - αλλά προκλήθηκε από δημοσιογράφο και έτσι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποτιθέμενη "ρωσική εκλογική παρέμβαση".
 Τρία χρόνια μετά τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η καταγγελλόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αναμειχθεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και την πραγματοποίηση έρευνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πρόεδρος Τραμπ, επανήλθε κατά την πρώτη πρωινή σύντομη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν: «Και να μην αναμειχθείς πάλι, στις εκλογές του 2020», τού είπε αστειευόμενος.
 
 Αργότερα, οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας 1,5 ώρας. Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, εξέτασαν σειρά ζητημάτων, όπως το Ιράν, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, η Συρία, ο έλεγχος των εξοπλισμών κ.ά.
 Η συνάντηση είχε προκαλέσει διαμάχες πριν ακόμη πραγματοποιηθεί, με τον πρόεδρο Tραμπ να προειδοποιεί δημοσιογράφο του CNN την Τετάρτη ότι αυτό που συζητούν οι δύο ηγέτες «δεν έχει να κάνει με τις δουλειές σας».
 
 Μιλώντας στους Financial Times πριν από τη συνάντηση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει σημαντικά από την τελευταία συζήτησή του με τον Tραμπ.
«Θα έλεγα προσεκτικά ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά παραμένω αισιόδοξος σε κάποιο βαθμό. Αλλά, για να το πούμε καθαρά, η κατάσταση έχει γίνει σαφώς πιο δραματική και εκρηκτική», είπε.
 
Πρώτη συνομιλία μετά την έκθεση Mueller
 
Οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά (μακρά κλήση διάρκειας μιας ώρας) όταν κυκλοφόρησε η έκθεση Mueller, ενώ ο Τραμπ   αποχωρούσε από συνέντευξη στα Μέσα Ενημέρωσης το Μάιο, ανακοινώνοντας ότι συζήτησε τη «φάρσα της Ρωσίας» και το «κυνήγι μαγισσών» των Δημοκρατικών εναντίον του με τον Πούτιν.
Ωστόσο, η συνάντηση στην Οσάκα είναι η πρώτη τους προσωπική ομιλία από τότε που ο Τραμπ ξεκαθαρίστηκε ότι «δεν ήταν σε συνεννόηση» με Ρώσους αξιωματούχους για να κερδίσει τις εκλογές του 2016.
 
Πρόκειται για τη θεωρία που απασχολούσε τα Μέσα Ενημέρωσης και την αντιπολίτευση για περισσότερα από δύο χρόνια.
 
 Έλεγχος εξοπλισμών
 
  Οι δύο ηγέτες αφιέρωσαν σημαντικό κομμάτι των συνομιλιών τους στο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.
 
  Οι συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών θα μπορούσαν να πάρουν νέα ώθηση από τον Tim Morrison, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει την κορυφαία σύμβουλο του Trump, Fiona Hill, μετά την αποχώρησή της στο τέλος του μήνα.
Πρόκειται για εμπειρογνώμονα ελέγχου των εξοπλισμών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Πάντως η προώθηση του Morrison δεν είναι απαραίτητα καλή εξέλιξη για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
 
 Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα των πυρηνικών όπλων θεωρείται όμως ως σκληροπυρηνικός μια και είναι στενός σύμμαχος του κορυφαίου «γερακιού» της κυβέρνησης - του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας John Bolton.
 
Νέες κυρώσεις;
 
  Οι τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας επιβλήθηκαν τον Μάιο του 2019, αλλά με τις δύο χώρες να μην απολαμβάνουν ακριβώς φιλικές σχέσεις, η επιβολή νέων μέτρων αποτελεί πάντα μια απειλή.
  Το αμερικανικό Κογκρέσο σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream της Ρωσίας προς την Γερμανία - έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων- καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πιέσει να εγκαταλείψουν τη ρωσική ενέργεια υπέρ των πιο δαπανηρών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
 
  Όπως αναμενόταν, οι δύο συζήτησαν πιθανότατα τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία, τη σταθερότητα στην Ουκρανία και τις πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαντούρο στη Βενεζουέλα, κάτι για το οποίο που η Μόσχα αντιτίθεται.
 
Εμπορικός πόλεμος με την Κίνα (και τον υπόλοιπο κόσμο)
  Οι μετατοπίσεις του παγκόσμιου οικονομικού εμπορικού κλίματος που υπαγορεύονται από την πολιτική «πρώτα η Αμερική» του Trump, η οποία κυριαρχείται από τις συνεχιζόμενες τριβές στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ήταν από τα θέματα που επίσης   συζητήθηκαν.
 Από τότε που ανέλαβε το αξίωμά του ο Trump, είχε ως αποστολή να καθορίσει τα «αθέμιτα» εμπορικά ελλείμματα με τους παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Μεξικού, του Καναδά και κυρίως της Κίνας.
 
  Για να πιέσουν την Κίνα να συμμορφωθεί, οι ΗΠΑ επέβαλαν πολυάριθμους γύρους τελωνειακών δασμών σε κινεζικά αγαθά αξίας πλέον των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  Το Πεκίνο αντεπιτέθηκε με δασμούς 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι παραβίαζαν τις πρακτικές ελεύθερου εμπορίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
 
  Παρά τις πολυάριθμες διαπραγματεύσεις, πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Τραμπ προειδοποίησε και πάλι ότι είναι διατεθειμένος να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερους δασμούς, εκτός αν το Πεκίνο υποκύψει στις εμπορικές απαιτήσεις των ΗΠΑ.
  Η Ρωσία, η οποία ενοχλείται επίσης με τον προστατευτισμό των ΗΠΑ, θα επιδιώξει μια κοινή παγκόσμια εμπορική συναίνεση στη G20, ώστε να επεξεργαστεί ορισμένους «γενικούς κανόνες που θα ακολουθήσει ο καθένας» στην εποχή που η Ουάσινγκτον φαίνεται να τα βάζει με ολόκληρο τον κόσμο.
 
(RT.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: