Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ


udrogonanthrakes
«Η νέα εκχώρηση υδρογονανθράκων απ’ το ΣΥΡΙΖΑ στην Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει τα κέρδη της αμερικανο-γαλλο-ελληνικής κοινοπραξίας, λόγω και των προκλητικών όρων εκχώρησης, ενώ αντίθετα για το λαό αποτελεί κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου, που θα χαθεί δια παντός» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη σύμβαση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη. 



«Την ίδια στιγμή θα φέρει βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και στο κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή και τεράστιους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία της Κρήτης σε περίπτωση ενός ατυχήματος» καταλήγει το ΚΚΕ στο σχόλιό του. Βήμα ενεργότερης εμπλοκής της Ελλάδας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς οι υπογραφές με «ExxonMobil» και «Total»

 Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει ως παράγοντα διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν πνίξει στο αίμα ολόκληρες περιοχές και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να στηρίζουν αυτή την επικίνδυνη στρατηγική, μπήκαν σήμερα οι υπογραφές για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

 Οι περιοχές αυτές παραχωρούνται για οκτώ χρόνια στην κοινοπραξία που αποτελείται από την γαλλική «Total» την αμερικανική «ExxonMobil» και τα ΕΛΠΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ο οποίος μίλησε για επένδυση «εθνικής σημασίας» που «σηματοδοτεί την αξιοποίηση της δικής μας ΑΟΖ», καθώς πλέον η Ελλάδα εκτός από ενεργειακός κόμβος μετατρέπεται σε χώρα «που θα έχει τη δυνατότητα να παράγει Ενέργεια».

Διαβεβαίωσε δε ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποκορύφωμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που «δίνει άλλο βάρος στον ήδη αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας» και «άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική».

Ο Αλ. Τσίπρας καυχήθηκε ότι η διαδικασία από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού μέχρι και την οριστική υπογραφή ολοκληρώθηκε σε χρόνο «ρεκόρ» (περίπου 20 μήνες), ενώ περηφανεύτηκε και για τα «ρεκόρ» προσέλκυσης επενδύσεων που σημείωσε η σημερινή κυβέρνηση.

Επίσης, καλλιέργησε αυταπάτες ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τις πολυεθνικές μπορεί να γίνει με προστασία του περιβάλλοντος, γιατί τάχα η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία διεθνώς, ενσωματώνοντας όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που όμως είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των ομίλων.

 Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα διάφορα τριμερή σχήματα με άλλα κράτη, ιδιαίτερα με το Ισραήλ και την Κύπρο, πανηγυρίζοντας πως το «μεγαλεπήβολο» ενεργειακό πρότζεκτ του αγωγού «East Med» «θα αλλάξει τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής» και «θα ενισχύσει τη στρατηγική για τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας».

 Αναφερόμενος εμμέσως στην τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι δύναμη διαλόγου και ειρήνης, αλλά ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.


«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», είπε.

 Βέβαια, το παράδειγμα άλλων χωρών όπου το πετρέλαιο αντί για ευλογία μετατράπηκε σε κατάρα για ολόκληρους λαούς, μάλλον το αντίθετο δείχνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: