Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ..


Σφάζονται στην ποδιά των ΗΠΑ...



Η στρατηγική σύμπλευση των ντόπιων αστικών πολιτικών δυνάμεων και η κοινή τους θέρμη να πρωταγωνιστήσουν στην προώθηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, για λογαριασμό της ολιγαρχίας , φάνηκαν ανάγλυφα στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες στην Ουάσιγκτον ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.


Ο Γ. Κουμουτσάκος είχε σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ, όπως τους Φ. Ρίκερ (υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις), Μ. Πάλμερ (βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές σχέσεις), Γ. Κιμ (επικεφαλής της διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη) και Μ. Κάρπεντερ (στέλεχος στο «Penn Biden Center»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί μια κομβικής σημασίας χώρα για τις ΗΠΑ, που διαθέτει αυξημένη γεωστρατηγική και γεωπολιτική αξία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ εστίασε στις «θετικές ενεργειακές εξελίξεις» στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέδειξε τη «συνέχεια και συνέπεια» που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική στο θέμα της τριμερούς συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ. Σ' αυτά αντιπαρέβαλε την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «παράγοντα αστάθειας», υποστηρίζοντας - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - προς την αμερικανική πλευρά ότι η Αγκυρα έχει αποκλειστεί μόνη της από τις ενεργειακές εξελίξεις, καθώς δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, ούτε το δικαίωμα της Κύπρου να οριοθετεί και να αξιοποιεί θαλάσσιες ζώνες.

Φέρεται δε να διαμήνυσε στους Αμερικανούς πως «παρότι υπάρχει ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ» για τη σημασία του να παραμείνει γεωστρατηγικά αγκυροβολημένη η Τουρκία στο «σύστημα ασφαλείας της Δύσης», πρόκειται για «δύσκολο εγχείρημα», καθώς όλα τα μέτωπα της Αγκυρας με τον δυτικό κόσμο είναι «ανοιχτά και προβληματικά».

Παράλληλα, σε μια πλειοδοσία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο «ανοιχτός» σε τέτοιες σχέσεις, το στέλεχος της ΝΔ κατέθεσε πρόταση στον Μ. Πάλμερ για ετήσια Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - ΗΠΑ (μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού), ως ...ρελάνς στον Στρατηγικό Διάλογο που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μ' αυτήν του Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: