Μετά τις νουθεσίες των τοκογλύφων ο Σύριζας .."βελτιώνει" τον νομοθετικό τερατούργημά του προς το χειρότερο..
Σε διαδικασία «διαβούλευσης» με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» παραμένει το νομοθετικό πλέγμα γύρω από την πλήρη διάλυση της όποιας προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της λαϊκής οικογένειας, παρά τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή .
Μάλιστα, το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», που επανέρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα με ατζέντα τις «εκκρεμότητες» της τρέχουσας «αξιολόγησης» αλλά και για τον προγραμματισμό του επόμενου κύκλου, με το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται σ' αυτόν.
Στη συνέχεια (12 - 14 Απρίλη) πραγματοποιείται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να τεθούν και τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα.
Σε αυτό το φόντο, οι επισημάνσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 5 Απρίλη στο Βουκουρέστι, φέρνουν στην επιφάνεια την πραγματικότητα των μνημονίων διαρκείας, όπως αυτά προκύπτουν από τη συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, «οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν ακόμα την πρόταση, η οποία παραμένει ανοιχτή στο τραπέζι του διαλόγου», ενώ ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της «προστασίας» επιχειρηματικών δανείων (με υποθήκη πρώτης κατοικίας). Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη ελληνικών κρατικών ομολόγων, ο κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «προς το παρόν οι προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί».
Και ενώ βέβαια το «μεταμνημονιακό» αφήγημα της κυβέρνησης ξεγυμνώνεται, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η παραπομπή των αποφάσεων (για την εκταμίευση) σε επόμενες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ δεν πρόκειται να διευκολύνει την υπόθεση, καθώς βέβαια θα συντρέχουν και τα προαπαιτούμενα των επόμενων «αξιολογήσεων». «Δεν ξέρω αν με το χρόνο η εκταμίευση γίνει ευκολότερη, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνει», υπογράμμισε, βάζοντας «πλάτες» στην κυβέρνηση στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος για «βελτιώσεις», που βέβαια θα ληφθούν υπόψη από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν «καθυστερήσεις» στις «εκκρεμότητες» της 2ης «αξιολόγησης» (π.χ. πρώτη κατοικία, ιδιωτικοποιήσεις, στελέχωση ΑΑΔΕ) θα «πακεταριστούν» στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», μαζί βέβαια με τα άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται σ' αυτήν.
Χτες το βράδυ, πάντως, μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δρομολογήσει περαιτέρω «διορθώσεις» - εννοείται προς το χειρότερο - στην τροπολογία που είχε καταθέσει δυο μέρες νωρίτερα.
Ως πρώτη δόση και ενόψει των επόμενων παρεμβάσεων προχώρησε σε «κούρεμα» του κριτηρίου που αφορά στο υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Αυτό διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ, έναντι 130.000 ευρώ αρχικά, και έπεται συνέχεια.
Με τις πλάτες «θεσμών» και τραπεζών
Οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» ουσιαστικά βάζουν πλάτη και διευκολύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και να «τρέξει» τις «τεχνικές λεπτομέρειες». Ετσι, το νέο πλαίσιο θα μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα εκδώσει σχετική γνωμοδότηση.
Ταυτόχρονα, απαιτείται και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για την κρατική επιδότηση των δόσεων για στεγαστικά δάνεια.
Επιπλέον, την ερχόμενη Δευτέρα, η Τράπεζα της Ελλάδας θα δημοσιοποιήσει την ετήσια έκθεση για το 2018, όπου αναμένεται να υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τα «κόκκινα» δάνεια, το τραπεζικό σύστημα και βέβαια την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, σε χτεσινή ομιλία του σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, εστίασε μεταξύ άλλων στη μείωση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», στην εφαρμογή περισσότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας) και στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (στο 2% του ΑΕΠ, από 3,5%), προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια, που θα ανακατευθυνθούν σε παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου