Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΤΑ ..


 ΜΕ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ



«Κλειδωμένο» θεωρείται και το ζήτημα της κρατικής επιδότησης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, μέτρο που η κυβέρνηση προκλητικά παρουσιάζει ως φιλολαϊκό ενώ στην πραγματικότητα διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν στο «χέρι» τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.


Η ρύθμιση αφορά σε φτωχά νοικοκυριά, τα οποία, πέρα από τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις, θα εκπληρώνουν πρόσθετα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Αυτά θα έρθουν να «κουμπώσουν» με το ύψος της κρατικής επιδότησης, κατά πληροφορίες ύψους 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που αναλογεί κατά μέσο όρο σε επιδότηση ύψους 50 εκατ. για καθεμία από τις 4 «συστημικές» τράπεζες.

Επίσης, τα εν λόγω λαϊκά νοικοκυριά υποχρεώνονται στην καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και 10% πάνω από τα 8.000 ευρώ. Η καταβολή της ελάχιστης δόσης αποτελεί μάλιστα όρο και προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση του Δημοσίου, η οποία μάλιστα διακόπτεται σε περίπτωση «καθυστέρησης» που υπερβαίνει την αξία τριών μηνιαίων δόσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργοποίηση της ήδη υπάρχουσας νομοθετικής ρύθμισης που έφερε η σημερινή κυβέρνηση το 2016 στο πλαίσιο της πρώτης κατακρεούργησης της παρεχόμενης προστασίας με το λεγόμενο νόμο Κατσέλη - Σταθάκη και εντείνει τους εκβιασμούς και τις πιέσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, να «κόψουν από αλλού», ακόμα και από στοιχειώδεις ανάγκες τους, και να προσέλθουν στο ταμείο των τραπεζών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, παρουσιάζει με θράσος όλα τα παραπάνω μέτρα, συν το ακόμα πιο κουτσουρεμένο επίδομα ενοικίου για ελάχιστες οικογένειες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης, ως... συνολική φιλολαϊκή πολιτική για τη στέγη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: