Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΕΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ


Economist: Το άνοιγμα της Χάλκης θα μπορούσε να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Media ECONOMIST: Το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης ίσως βελτιώσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις !!




Δηλαδή τι; Θα πάψει η Τουρκία ν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία διεκδικώντας πλούσια ελληνικά εδάφη εξ αιτίας της παραγωγής κάποιων χριστιανοτζιχαντιστών στη Χάλκη; Προφανώς δεν απευθύνονται στην νοημοσύνη των αναγνωστών μου..




Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αναφέρει άρθρο του περιοδικού Economist.

Το σχετικό δημοσίευμα αναδεικνύει στην πραγματικότητα τον διεθνή χαρακτήρα του ζητήματος, αναφέροντας πως ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν την Άγκυρα για το άνοιγμα της σχολής, όμως διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει το αίτημα.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσε πως αντιμετωπίζει τη Χάλκη ως διμερές -κι όχι ως διεθνές- θέμα, ζητώντας ανταλλάγματα και παραχωρήσεις αναφορικά με την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη.


Το περιοδικό σημειώνει πως πολλοί απόφοιτοι της Χάλκης ανέλαβαν τελικά τη θέση του οικουμενικού πατριάρχη, όμως σήμερα πρόκειται για «μία σχολή χωρίς μαθητές».
«Λιγοστοί ιερείς, κάποιοι καθαριστές και κηπουροί, συν μία μαγείρισσα και μία κυρία για το σιδέρωμα είναι οι μοναδικοί ένοικοι του κτηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τονίζει μάλιστα ότι το άνοιγμα της Χάλκης -που υποχρεώθηκε να κλείσει μετά το πραξικόπημα του 1971- μπορεί να αναζωογονήσει τις προσπάθειες για αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: