Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΕΚ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚ ΘΕΟΥ


 Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Reality παραγωγές ο πολιτικός λόγος, με την δημοσιογραφία να ασκείται σε επίπεδα δάπεδα ολισθηρά. Συνέπεια αυτού είναι η διασκεδαστική ενημέρωση να κερδίζει κάθε μέρα μέτρα στο έδαφος της πολιτικής ανάλυσης.. 

Η αποπολιτικοποίηση των γεγονότων έχει πάρει πλέον τόσο επικίνδυνη μορφή που οι τηλεοπτικές τερατογενέσεις αποκτούν κοινωνικές απομιμήσεις. Μια από αυτές είναι το υπό την ευγενή χορηγία της άρχουσας τάξης εκτροφείο πολιτικών μορφωμάτων εντός του οποίου έρπει η ακροδεξιά. 


Καθημερινά στελέχη και μέλη της συλλαμβάνονται να έχουν παραβεί το σύνολο του ποινικού κώδικα αλλά παρά τούτα εξακολουθούν και κυκλοφορούν αδέσποτα ως έτοιμα από καιρό να υποτροπιάσουν. 

Και το χείριστο.

 Αποκτούν ακολούθους μεταξύ των νεαρών στρατοκαυλων, που νομίζουν πως οι πόλεμοι είναι πίστες κάποιου ψηφιακού παιχνιδιού. Και όσες φωνές κατά καιρούς επιχειρούν ν αναδείξουν τον θανάσιμο κίνδυνο  μιας εθνικιστικής σύγκρουσης, σβήνουν χάνονται εν μέσω των θορύβων της τηλεοπτικής χοάνης, περί του πολιτικού ή κοινωνικού τίποτα. 

Σ’ αυτό το τίποτα, το μη ον, εντάσσονται και οι πολιτικές μεταγραφές του τελευταίου μηνός. Μετακινήσεις υποστύλωσης ενός συστήματος που καταρρέει με τον ρυθμό ενός ωρολογιακού δείκτη δευτερολέπτων στα μάτια του νοήμονος λαού. Γι αυτό και -οι σε βαθμό κακουργήματος διαστάσεις που δίνονται σε βλακώδεις δηλώσεις άνευ αξίας μεμονωμένων  φορέων- εξοργίζουν.  Επειδή διερωτάται κανείς, από ποια μαύρη πολιτική τρύπα μας προέκυψε αυτός ή αυτή.


 Ευκαιρίας δοθείσης θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 ν’ απαντά -σε ερώτησή μου γιατί δεν χρήζει διάδοχο κατάσταση στο Πασόκ- κατά τον εξής αποστομωτικό τρόπο: Η διάδοχη κατάσταση δεν χρήζεται με δαχτυλίδια αρραβόνων, αλλά φωτογραφίζεται από τους κοινωνικούς αγώνες του διαδόχου!!

 Αν σήμερα ακούγεται η άποψη αυτή εξωπραγματική, είναι γιατί ανέτειλε τ' άστρο της της ιδιωτικής τηλοψίας που έκλεψε την προσοχή του λαού με την παραγωγή θορυβωδών τενεκέδων. Και τα τηλεοπτικά στούντιο αντικατέστησαν τους δρόμους της φωτιάς. Επί των οποίων: Ουδείς εξ όσων εμφανίζονται εκεί έχει κάψει τις σόλες του ώστε να δικαιολογείται η έκθεσή του στην εκλογική μας επιλογή. 

Δεν είναι τυχαίο επομένως που φιγουράρουν στις οθόνες δραματοποιημένα θέματα όπως του Κατσιφά. Πρόκειται για το ανάπηρο χέρι που σου δείχνει την εκστρατεία κατά της Αλβανίας αλλά πότε; Την ίδια στιγμή που το ακέραιο κεφάλι που το ορίζει, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον στο εγχώριο ψαχνό. Τη διαιώνιση της κυριαρχίας των διακοσίων οικογενειών που διαφεντεύουν τον τόπο.

 Ξεκινά έτσι η Γκεμπελίστικη τερατολογία εντός και εκτός βουλής. Όπως χθες. «Περί κοινοβουλευτικών ανταρσιών με νόημα» μιλούσαν επί παραδείγματι οι βουλευτές της αβουλίας. Όταν το νόημα είναι ένα. Η κατά λέξη και κατά γράμμα εφαρμογή του μεταμνημονιακού μνημονίου. Για να παραδίδεται η σκυτάλη στα ολιγαρχικά ΜΜΕ τα οποία αυτομάτως θεατροποιούν το θέμα ώστε ο τηλεθεατής να εκλαμβάνει τη μωρία ως διασκέδαση.. Ακόμη και αν υπάρχουν ψήγματα ενημέρωσης στη περιγραφή χάνονται αυτά στον ίσκιο του ασυγκράτητου γέλιου που παράγουν οι κατ’ επίφαση πολιτικές αντιπαραθέσεις.

 Εκεί δε που έχει χαθεί κάθε μέτρο είναι ο καθημερινός κοινωνικός καθρέφτης. Εγκλήματα παντός τύπου και παντός καιρού, αποδίδονται σε μεμονωμένες συμπεριφορές προσώπων.. Τι υπαινίσσονται τα ρεμάλια; Πως ένοχος είναι το DNA τους..  Μέγας και ατιμώρητος ρατσισμός.

Για να τραβούν τις κωλότριχές τους ο Γιουνκ η ο Αντλερ όταν έγραφαν πως η φτωχοποίηση μιας κοινωνίας δυο κυρίαρχες συνέπειες εμφανίζει: Τον τζόγο και το έγκλημα. Αυτό θέλουν να σκεπάσουν όπως οι γάτες τα σκατά τους.. 

Έτσι δεν είναι απορίας άξιον που η κίνηση στη Κηφισίας ή η κυβερνητική «αδεξιότητα» καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο τηλεοπτικό ή κοινοβουλευτικό χρόνο από τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και τους πλειστηριασμούς.. 

Το θέμα που ωστόσο εξακολουθεί παραμένει ανοιχτό είναι ένα: Να κατανοηθεί απο τον λαό πως η δημοκρατική κοκκινοσκουφίτσα είναι το σύστημα του μεταμφιεσμένου λύκου. . Μόλις το συνειδητοποιήσει δεν μένει παρά να πει πως τα πράγματα έτσι ήρθαν αλλά έτσι δεν θα πάνε.. Και να εξεγερθεί. Επειδή η ανατροπή δεν θα έρθει εκ θεού αλλά εκ του λαού..

Δεν υπάρχουν σχόλια: