Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΜΠΛΟΦΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ..


 ..ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ.. ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ Ο ΣΕΒ



Το σωματείο σφραγίδα ! Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών δίχως ούτε μία βιομηχανία στο ενεργητικό του..



Ασχημα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων παίζουν ΣΕΒ και κυβέρνηση σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Φλεβάρη. Αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των μνημονίων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο άφησε άθικτο, αλλά και εφαρμόζει με συνέπεια, χτες ο ΣΕΒ σε κοινή επιστολή του με άλλους περιφερειακούς συνδέσμους βιομηχάνων προς την υπουργό Εργασίας ισχυρίζεται ότι η Υπουργική

Απόφαση που εξέδωσε δεν είναι «σωστή» γιατί τροποποιεί τον νόμο 4172/2013, και αξιώνει προκλητικά στον νέο κατώτατο μισθό να μην περιλαμβάνεται καθόλου χρόνος προϋπηρεσίας, δηλαδή να μην πληρώνεται καμία τριετία.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «το υπουργείο Εργασίας τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία μέσω μιας λανθασμένης υπουργικής εγκυκλίου». Στην πράξη, ο ΣΕΒ και συνολικά οι καπιταλιστές όχι μόνο διεκδικούν να μη δώσουν την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και μείωση μισθών, για όσους εργαζόμενους που αμείβονται και τώρα με τον κατώτατο, είχαν συμπληρώσει δεύτερη ή τρίτη τριετία μέχρι το 2012.

Μάλιστα, σε σχετικό «ενημερωτικό σημείωμα» που εξέδωσε ο ΣΕΒ ισχυρίζεται ότι «οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο βάσει του άρθρου 103 του ν.4172/2013 όπως ισχύει, και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαρ. ΙΑ.6 περ. 2 του Ν.4254/2014...».

Σημειώνεται ότι η προσθήκη του νόμου 4254/2014, την οποία επικαλείται ο ΣΕΒ, αφορά μια διατύπωση που ως κατώτατο μισθό όριζε πως «ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς». Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη από την ώρα ψήφισής της το 2014, το ΚΚΕ είχε χτυπήσει καμπανάκι, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια Κερκόπορτα που ανοίγει το δρόμο στην απογύμνωση του κατώτατου μισθού από κάθε άλλο επίδομα, μεταξύ αυτών και των τριετιών.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στον ΣΕΒ, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του σημειώνει πως «το τι ισχύει έχει καταστεί ξεκάθαρο από το υπουργείο Εργασίας τόσο με την Υπουργική Απόφαση... όσο και με τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της αύξησης και τις τριετίες...».


Ολα τα παραπάνω - πέρα από την προκλητικότητα των βιομηχάνων - έρχονται για μια φορά ακόμη να επιβεβαιώσουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων, αφού η κυβέρνηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε και τόσο διαφημίζει, στην πραγματικότητα έθεσε σε εφαρμογή έναν καραμπινάτο μνημονιακό νόμο, ο οποίος αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στο εργατικό εισόδημα.

Ετσι, με τον νόμο 4172/2013 προβάλλοντας ως «τυρί» την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε τη δυνατότητα από τα συνδικάτα να διεκδικούν τον κατώτατο μισθό και υπονόμευσε γενικότερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, κράτησε σε ισχύ το «πάγωμα» των τριετιών για το χρονικό διάστημα μετά το Φλεβάρη του 2012, γεγονός που «άνοιξε την όρεξη» στους βιομηχάνους να καταργηθούν όλες οι τριετίες. Αρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σε ισχύ όλο το επαχθές αντεργατικό πλαίσιο. Αυτό το αντεργατικό πλαίσιο αξιοποιεί σήμερα ο ΣΕΒ και προβάλλει τις νέες του αξιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: