Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ..

 Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ..




Αλλεπάλληλες παραβιάσεις στο Αιγαίο με τα Ελληνικά μαχητικά ν' αναγνωρίζουν αναχαιτίζοντας και σε δύο περιπτώσεις να σημειώνονται εμπλοκές



Χτες τα ξημερώματα ξεκίνησε η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας με κωδικό «Γαλάζια Πατρίδα», που θα ολοκληρωθεί στις 8 Μάρτη και περιλαμβάνει για πρώτη φορά ταυτόχρονα γυμνάσια σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πρωτόγνωρα είναι και τα μεγέθη των μονάδων που συμμετέχουν στη «Γαλάζια Πατρίδα», την οποία πολλά ΜΜΕ επίμονα χαρακτηρίζουν «τη μεγαλύτερη πρόβα πολέμου» της Αγκυρας, άλλωστε διενεργείται σε μία περίοδο που όλη η περιφέρεια είναι τυλιγμένη στις «φλόγες» μεγάλων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και η τουρκική αστική τάξη μελετά και σχεδιάζει πώς καλύτερα θα παζαρέψει τα στρατηγικά της συμφέροντα, αξιοποιώντας και το αλισβερίσι που διατηρούν μαζί της ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, στη «Γαλάζια Πατρίδα» συμμετέχουν συνολικά 103 πλοία, μεταξύ των οποίων: 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 ναρκαλιευτικά, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της Ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης, 7 υποβρύχια, 4 νέου τύπου σκάφη της Ακτοφυλακής και 3 πλοία με SAT και SAS (κομάντο).

Από την πλευρά του στρατού ξηράς θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT. Για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ, όπως και η κορβέτα «Μπουργκάζ Αντά», σύμφωνα πάντα με τα σχετικά ρεπορτάζ, και ενώ όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία ιεραρχεί τη δραστική αναβάθμιση της στρατιωτικής της βιομηχανίας, με στόχο να ενισχύσει την «αυτονομία δράσης» της, όπως επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων, αντιναύαρχος Γιάνκι Μπαγτζίογλου, εξήγησε ότι η άσκηση ξεκίνησε με τα πλοία που απέπλευσαν από τα λιμάνια Καραντενίζ Ερέγλι, Ουμούργιερι, Γκιόλτζουκ, Ερντέκ, Τσανάκαλε, Φότσα, Ακσάζ και Ισκέντερουν. Πρόσθεσε ότι το διάστημα 6-8 Μάρτη τα 68 από τα πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση θα βρεθούν σε 33 λιμάνια της χώρας, όπου θα μπορούν να δεχτούν επισκέπτες, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ο λαός μας αγκαλιάζει το στόλο», μιας προσπάθειας της τουρκικής κυβέρνησης να εγκλωβίσει το λαό στις επιδιώξεις και την εθνικιστική «περηφάνια» που ωφελεί το ντόπιο κεφάλαιο.
 
 
Με φόντο τις ανησυχίες του κεφαλαίου
 
«Είναι η πρώτη φορά που μια στρατιωτική άσκηση θα περιλαμβάνει στο σχεδιασμό της και τις τρεις θάλασσες, όπως και θα αφορά ταυτόχρονα εναέριες και χερσαίες δυνάμεις. Θα ακολουθήσει η άσκηση "Seawolf Exercise", που γίνεται κάθε δυο χρόνια και θα επαναλάβει επίσης την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές», σημείωνε στο χτεσινό κεντρικό της άρθρο η «Χουριέτ». Και επισήμαινε ότι «το μήνυμα προς τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας, της Ελληνικής Κύπρου και των εταίρων τους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφές: Η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά της σε αυτές τις περιοχές και θα εξακολουθήσει να δείχνει τη δύναμή της».

Ενδεικτική είναι και άλλη τουρκική ανάλυση, που σημείωνε ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας σε Συρία και Κύπρο δεν διαφέρουν, καταγράφοντας και σενάρια για δημιουργία νέας ναυτικής βάσης της Τουρκίας στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα (απέναντι από τη ρωσική βάση στο Σότσι). Επίσης, σχολιάζοντας τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της άσκησης, ξεχώριζε και τις εξελίξεις που πιθανολογούνται ενόψει των ανακοινώσεων (πιθανώς και σήμερα) για τις έρευνες της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο

Οι πρώτες προκλήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου σημειώθηκαν χτες με την έναρξη της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στην πρεμιέρα της δύο σχηματισμοί, αποτελούμενοι από συνολικά 6 τουρκικά «F-16» και 3 μεμονωμένα «CN-235», προέβησαν σε 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθήνας και σε 38 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (29 από τα «CN-235» και 9 από τους σχηματισμούς). 2 από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα και σημειώθηκαν 5 εμπλοκές, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.
  • Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση Ερντογάν για «έλλειψη αξιοπιστίας», αντιδρώντας στις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε η Αγκυρα με αφορμή την πρόσφατη Ευρωαραβική Σύνοδο που έγινε στο Κάιρο. Την Τρίτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είχε επικρίνει την ΕΕ για «υποκρισία» και για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», επειδή «οι ηγέτες της ΕΕ στέκονται δίπλα στον (σ.σ. Αιγύπτιο Πρόεδρο) Σίσι και τον υποστηρίζουν», εκφράζοντας ξανά δυσαρέσκεια για τους ρυθμούς των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών - Αγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: