Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΝΟΜΠΕΛ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ



 Το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη πάση (λαϊκή εννοούν) θυσία θα υλοποιηθεί..



Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη θα υλοποιηθεί ακόμη κι αν χρειαστεί να κηρυχθεί «άγονος» ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, αφού η διοίκηση της Επιχείρησης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται πως έχουν έτοιμη «εναλλακτική» λύση.


Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης χτες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσιάζοντας εμμέσως τον σκληρό επιχειρηματικό ανταγωνισμό που μαίνεται για την απόκτηση των σημαντικών αυτών περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

 Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η οποία έχει πάρει ήδη 4 παρατάσεις, ο Μ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων «δεν είναι καθόλου εύκολο», εξαιτίας της διεθνούς κατάστασης που επικρατεί σχετικά με την εμπορική εκμετάλλευση του λιγνίτη, αλλά και εσωτερικών «εκκρεμοτήτων» που αφορούν τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, όπως οι αποζημιώσεις των παραγωγών, η λειτουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας κ.ά.

Πρόσθεσε ότι ήδη έχει ενημερώσει για όλα τα παραπάνω τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σέφτσοβιτς, δίχως να προχωρήσει σε προβλέψεις για την κατάληξη του διαγωνισμού, ο οποίος λήγει στις 5 Φλεβάρη. Κατέληξε λέγοντας ότι οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα πωληθούν αν το αντίτιμο δεν είναι εύλογο, σημειώνοντας πάντως ότι «έχουμε και εναλλακτικές προτάσεις και θα επανέλθουμε με καλύτερους όρους ώστε τελικά να ολοκληρωθεί αυτή η αποεπένδυση, αφού αυτή ακριβώς είναι και η επιθυμία της Κομισιόν. Είναι μια στρατηγική απόφαση, που το να γίνει δύο μήνες πριν ή δύο μήνες μετά δεν παίζει κανένα ρόλο».

Στην ουσία ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι είναι δεδομένη η πολιτική βούληση να υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με τα κελεύσματα της ΕΕ για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» στην εγχώρια αγορά Ενέργειας.


Σε αυτό το σημείο έδωσε έμφαση παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, τονίζοντας ότι είτε πρόκειται για μια ΔΕΗ ιδιωτικοποιημένη είτε «υπό κρατικό έλεγχο», «είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί ως επιχείρηση σε μια οικονομία που λειτουργεί με βάση το κέρδος». Πρόσθεσε ότι «η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας, η λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται στον κλάδο της Ενέργειας, οι προμήθειες που γίνονται από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα αποτελέσματά της ο λαός τα ζει εδώ και χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: