Μακριά από την κανονικότητα (νέος οικονομικός σολικισμός αυτός) η Ελλάδα..( Τη προ μνημονίων δική τους κανονικότητα εννοούν..)
«Οι επενδυτές δίνουν φρέσκο χρήμα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος
του δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung η οποία επισημαίνει ότι το
«ελληνικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκει αρκετούς ενδιαφερόμενους για ένα
ομόλογο δισεκατομμυρίων».
Η SZ σημειώνει: «Οι οικονομικές αγορές δείχνουν και πάλι λίγη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Ελλάδας. Βρέθηκαν αρκετοί επενδυτές που ήθελαν το ομόλογο που εξέδωσε το ευρωπαϊκό αυτό κράτος με τα τόσα οικονομικά προβλήματα… ωστόσο αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στην κανονικότητα. Η Ελλάδα εξαρτάται ακόμα από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM».
Το θέμα βεβαίως που κυριαρχεί στον γερμανόφωνο Τύπο είναι το Brexit και η Zeit σημειώνει σκωπτικά: «Ανάμεσα στις πολλές ειρωνείες στις διαπραγματεύσεις του Brexit, αυτή ίσως είναι η πιο μεγάλη. Για το ευρωπαϊκό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει το μικρό γειτονικό νησί, η Ιρλανδία. Εάν θα υπάρξει μια οργανωμένη αποχώρηση της χώρας εξαρτάται κυρίως από το εάν θα βρεθεί λύση για τα εσωτερικά σύνορα της Ιρλανδίας. Το κλειδί για την έξοδο των Βρετανών από την ΕΕ βρίσκεται στο Δουβλίνο. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η πρώτη και πιο παλιά αποικία της βρετανικής αυτοκρατορίας μια μέρα θα μπορούσε να έχει τόση δύναμη πάνω στο Λονδίνο».
Πολιτικές παρακάμψεις με ορθό πολιτικό αποτέλεσμα
Για το ίδιο θέμα γράφει η Tagesspiegel του Βερολίνου: «Η πείρα δείχνει ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη για γρήγορες διαπραγματεύσεις. Η καθυστέρηση οφείλεται στου Βρετανούς. Από πού να προκύψει η αισιοδοξία ότι το Λονδίνο ξαφνικά θα απαντήσει γρήγορα και εποικοδομητικά σχετικά με τα θέματα που αφορούν την Ιρλανδία; Η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει ανένδοτη. Οι Βρετανοί οσμίζονται ότι η ΕΕ θα παραμείνει στο "όχι". Στα μέσα Φεβρουαρίου η Μέι θα εμφανιστεί με άδεια χέρια στο κοινοβούλιο. Τότε η βουλή θα αποκλείσει επιτέλους ένα άτακτο Brexit και θα δεχθεί μια παράταση των διαπραγματεύσεων. Αυτή η παράκαμψη είναι επώδυνη αλλά στο τέλος οδηγεί στο σωστό στόχο».
Η Frankfurter Rundschau επικρίνει τη στάση της ΕΕ στο Brexit: «Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει να επιτρέπει να την τραβάνε κατ´ αυτό τον τρόπο από τη μύτη. Από την άλλη πλευρά διαφαίνεται όμως και σε ποια θλιβερή κατάσταση βρίσκεται η ΕΕ».
Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung τάσσεται υπέρ μιας διαλλακτικής στάσης της ΕΕ: «Η ΕΕ δεν θα πρέπει να αρνηθεί νέες διαπραγματεύσεις. Μια σχετική ευελιξία είναι εφικτή. Η Ευρώπη των 27 δεν θέλει ένα σκληρό Brexit, η Γερμανία σίγουρα όχι, ωστόσο όσον αφορά τη βρετανική πλευρά υπάρχουν αμφιβολίες. Η σχετική ψηφοφορία των βουλευτών δεν είναι δεσμευτική. Πολύ πιθανόν πάντως να ζήσουμε και νέα καπρίτσια. Και όλα αυτά γιατί; Εξαιτίας της ασυνεννοησίας στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου