Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Ιδού ο πραγματικός κίνδυνος πίσω από τις κουΐντες των μεγαλοϊδεατισμών και των ονειρώξεων.. 



Η συμφωνία των Πρεσπών και η Μεγάλη Αλβανία στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς..




Από τις αρχές της επόμενης βδομάδας μπαίνουν προς ψήφιση οι τελευταίες τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ σύμφωνα με την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών. Αυτές οι τροπολογίες απαιτούν απλή πλειοψηφία, θα ψηφιστούν έως τις 9 Γενάρη, ενώ καθορισμένη ημερομηνία οπότε θα γίνει η τελική ψηφοφορία για το νέο Σύνταγμα είναι η 15η Γενάρη.


Τότε θα ισχύσει και πάλι η πλειοψηφία των 80 βουλευτών (2/3 της 120μελούς Βουλής). Με τα έως τώρα δεδομένα, την αποχώρηση από το εθνικιστικό VMRO 8 βουλευτών, όπως είχε καταγγελθεί μετά από μπαράζ εκβιασμών, εξαγοράς και πιέσεων ξένων υπηρεσιών, όπως η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, και τις διαβεβαιώσεις του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, προς όλες τις πλευρές, το αποτέλεσμα θεωρείται εξασφαλισμένο υπέρ της συμφωνίας.

Στη συνέχεια η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, όπου συνεχίζονται οι διεργασίες από τα κυβερνητικά επιτελεία και αυτά των άλλων καθεστωτικών κομμάτων. Εκτός από το ΚΚΕ, που έχει καταγγείλει τη συμφωνία ως εχθρική για τα συμφέροντα και των δύο λαών, γιατί ενισχύει το ΝΑΤΟ στην περιοχή και συντηρεί σπέρματα αλυτρωτισμού, τα λοιπά κόμματα στηρίζουν το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ και όλων των Βαλκανίων στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρότι σηκώνουν «αχό» γύρω από το ονοματολογικό για να κρύψουν τη σύμπλευση αυτή, με τη μεν κυβέρνηση να παρουσιάζει προκλητικά τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που τροφοδοτούν τους αλυτρωτισμούς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ως... υπέρβαση τάχα των εθνικισμών και τη ΝΔ να ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού, χωρίς να αμφισβητεί στο παραμικρό τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

 Η αντιπαράθεση αυτή στο μεταξύ συνεχίστηκε και χτες, με ανακοινώσεις ένθεν κακείθεν, σχετικά με τα όσα είπε τις προάλλες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση «αντάλλαξε» το Σκοπιανό με τις συντάξεις.

Το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ συζήτησε χτες και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Μετά τη συνάντηση σημείωσε, στο γνωστό πνεύμα της παρουσίασης της συμφωνίας ως αυτής που δήθεν εξασφαλίζει την «ασφάλεια και την ευημερία» στην περιοχή, ότι «με τον κ. Νίμιτς επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας, την προσήλωση της Ελλάδας στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά. Συζητήσαμε την πρόοδο και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα και τον ευχαρίστησα για τη σημαντική συμβολή που είχε μέχρι σήμερα στην επίλυση - ελπίζω οριστική - του θέματος αυτού».

Επίσης, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στις 18 Δεκέμβρη αναμένεται στα Σκόπια ο αναπληρωτής γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σάλιβαν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιπαράθεσης Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, φαίνεται ότι υπάρχει διαγκωνισμός για το ποιος είναι πιο διαθέσιμος για έναν συμβιβασμό. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χτες, από το Αμπου Ντάμπι, εξέφρασε τη διαφωνία του στη δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ότι υπεύθυνη για την κατάρρευση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι η επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Σέρβος Πρόεδρος υπερασπίστηκε το ρόλο της ΕΕ ως διαμεσολαβητή και απέδωσε την κατάρρευση σε ευθύνες της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και της χώρας του που δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, καλώντας την άλλη πλευρά «να δείξει περισσότερη κατανόηση και να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει τίποτα με επιθετικά και παράνομα μέτρα» (σαφής αναφορά στην επιβολή δασμών σε σερβικά προϊόντα).

Πάντως, η απόδοση ευθυνών στην ΕΕ από τους Κοσσοβάρους δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το γεγονός ότι στηρίζουν την πιο άμεση και ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ στο παζάρι που γίνεται. Εξάλλου, οι ΗΠΑ στηρίζουν ουσιαστικά την αξίωση των Κοσσοβάρων Αλβανών να εγκαθιδρύσουν στρατό στο προτεκτοράτο, ενώ έγινε γνωστό ότι για το σκοπό αυτό δίνουν 70 εκατ. δολάρια. Ενώ και το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας», με την ουσιαστική κατάργηση των συνόρων Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου, έχει δρομολογηθεί για τον επόμενο χρόνο, κάτι που υποδαυλίζουν οι ΗΠΑ.
Πάντως, στην Αλβανία συνεχίστηκαν χτες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με βασικές αιχμές τη μεγάλη φορολογία στα λαϊκά στρώματα, τις ακριβές τιμές των καυσίμων και του ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: