Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ!! ΠΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ


 Κλοιός πλειστηριασμών για τη πρώτη κατοικία .. Οι γύπες του real estate καραδοκούν





Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα για τη νέα χρονιά βρίσκεται και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή τη διάλυση του νομικού καθεστώτος προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία.


Σε αυτό το επίπεδο, τα πλάνα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων για την περίοδο 2019 - 2021 προβλέπουν την απομείωση των «κόκκινων» δανείων χαμηλότερα από το 20% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από περίπου 48% σήμερα, ενώ παράλληλα θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν «στο σφυρί».

Τα παραπάνω σηματοδοτούν μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, που αφορά ποσά πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021), με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια» καθώς και από τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.

Για το 2019 αναμένονται 40.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, με στόχο ο αριθμός τους να φτάσει στα 130.000 μέχρι το τέλος του 2021.

Την ίδια ώρα, και ενώ η όποια παρεχόμενη νομική προστασία έχει απομείνει για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκέμβρη 2018, η κυβέρνηση «εξετάζει» το ενδεχόμενο ολιγόμηνης παράτασης. Επίσης, απογειώνοντας τον εμπαιγμό, «διαφημίζει» το «νέο πλαίσιο προστασίας», όπως το αποκαλεί, που καταρτίζει και που έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Μέτρο που στην πραγματικότητα διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια, ενώ σφίγγει και τη θηλιά των εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια.
Οπως τονίζει άλλωστε με πρόσφατη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, ποσό 12,9 δισ. ευρώ τελεί υπό το καθεστώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η ταχεία εκδίκαση και εκκαθάριση των εν λόγω ανοιγμάτων».

Επίσης, όπως αναφέρεται, «η περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση (στα "κόκκινα" δάνεια) καθίσταται πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος (...) θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».
Να σημειωθεί ακόμη πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καταγράφεται στην κατηγορία «των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με ποσοστό 68,8%, σε βάρος των οποίων δρομολογείται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: