Τον Προκρούστη των κοινωνικών κονδυλίων που αφήνει ανοχύρωτο τον λαό
Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ., από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι.
Μετά την κατακρεούργηση που ήδη προβλέπεται στον προϋπολογισμό (π.χ. ΕΚΑΣ, προνοιακά επιδόματα) στα «σκαριά» βρίσκονται και νέες παρεμβάσεις.
Οπως προβλέπεται στην πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, «η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω της "SRSS" (υπηρεσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ)». Επίσης, θα μεταρρυθμιστεί το «δίκτυο Κοινωνικής Πρόνοιας», ειδικότερα με τη «νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση» έως τα μέσα του 2019, που συνεπάγεται νέους αποκλεισμούς και περικοπές.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη ειδική έκθεση για την ελληνική οικονομία, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και συνοδευτικών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, καλώντας την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε «αντισταθμιστικά» μέτρα, έτσι ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κόστος» που ενδέχεται να προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ή από άλλους παράγοντες, ενώ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «εφόσον οι μεταρρυθμίσεις του 2015 και του 2016 συνεχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί από το 17% του ΑΕΠ το 2016 στο 13% έως το 2027».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου