Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ,,


 ΚΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΔΓΜ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΠΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ!!




Ενόψει της πιθανής ψηφοφορίας σήμερα στη Βουλή της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματικές αλλαγές στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησαν χτες και επίσημα οι συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ στην έδρα του, τις Βρυξέλλες.

Ο «εθνικός συντονιστής» της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας αργότερα χτες το απόγευμα στους δημοσιογράφους δήλωσε πως συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της οικονομικής συνδρομής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξε πως μάλλον δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ και πως δεν θα ξεπεράσει τα 700.000 δολάρια ετησίως, ώσπου να φθάσει σταδιακά στο 2% έως το 2024.

Σχετικά με επικρίσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα του, ο Πεντάροφσκι απάντησε με το «επιχείρημα» πως είναι τάχα «απαραίτητη» η αντιμετώπιση «νέων και παλιών απειλών ασφαλείας» γιατί «δεν ζούμε σε ιδανικό κόσμο». Πρόσθεσε ακόμη πως ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μόνες τους, «πόσο μάλλον μία χώρα με ανεπαρκείς πόρους ή μικρότερο πληθυσμό, όπως η Μακεδονία».

Η ΝΑΤΟική εκπρόσωπος, Οάνα Λουγκέσκου, κάλεσε και αυτή από την πλευρά της την ΠΓΔΜ να «αδράξει την ιστορική ευκαιρία και να γίνει μέλος της ευρωατλαντικής οικογένειας εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών».

Ωρες μετά, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ μίλησε για την υποστήριξη που δέχεται από τον Ελληνα ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα, που σύμφωνα με όσα είδαν χτες το φως της δημοσιότητας φαίνεται να είχε μαζί του τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά την παραίτηση Κοτζιά για να του εκφράσει την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης στη συμφωνία των Πρεσπών.

Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κρατάει σταθερά τη σημαία των σχεδίων ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, παραμυθιάζοντας τους λαούς ότι η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» είναι δήθεν παράγοντας σταθερότητας και ευημερίας. Στην ίδια ρότα και ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ, μίλησε για «Δυτικά Βαλκάνια περιοχή φιλίας, συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και πιο ευτυχισμένων πολιτών». Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε για πολλοστή φορά να κάνει έκκληση στο 120μελές Κοινοβούλιο της χώρας του «να αδράξει την ιστορική ευκαιρία» και να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι σήμερα Παρασκευή το Κοινοβούλιο «θα βρει δύναμη και οι βουλευτές θα φανούν θαρραλέοι γιατί εκπροσωπούν τους πολίτες»... προσδοκώντας ότι θα συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
 
 
Νέες πιέσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
 
Στο μεταξύ, δεν έλειψαν ούτε χτες οι πιέσεις στα Σκόπια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αμερικανός διπλωμάτης κάνοντας δήλωση στο ΑΜΠΕ κάλεσε τα Σκόπια «να υποστηρίξουν ένθερμα» την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών γιατί «θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη θέση που της αξίζει στο NATO και στην ΕΕ» ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, προσφέροντας στην «περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία». Απαίτησε ακόμη από τους βουλευτές στα Σκόπια «να ξεπεράσουν τις κομματικές πολιτικές... για να εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος στους δυτικούς οργανισμούς».

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δημοσίευσε χτες εκτενές άρθρο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή της. «Η Τουρκία αναζητά περισσότερη επιρροή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά, αν και σημείωσε μεγάλη πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, τώρα βρίσκεται σε τέλμα», εκτιμά ο αρθρογράφος σε ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει τα Βαλκάνια αλλά αποτυγχάνει».

 Ο αρθρογράφος καταλήγει πως «το όνειρο του Ερντογάν στα Βαλκάνια μπορεί να καταρρεύσει πολιτικά, καθώς το Κόσσοβο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Αλβανία επιθυμούν ένταξη στην ΕΕ που θα τους προσφέρει περισσότερο μέλλον από την Τουρκία». «Εάν αυτή η προοπτική απομακρυνθεί, η κατάσταση θα καταστεί εύφλεκτη», παρατηρεί η «Die Welt».
Χτες, στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, είχε επαφές στην Αλβανία και σήμερα αναμένεται στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: