Αφού την ισοπέδωσαν τώρα ανταγωνίζονται για το ποιος θα την ανοικοδομήσει !! Κάποιος να τους εξηγήσει πως οι πλέον των τετρακοσίων χιλιάδων νεκρών ουτε ανοικοδομούνται μα μήτε και ανασταίνονται κι ας βρίσκονται επι των ιερών εδαφών του Χριστιανισμού..
Ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και τη μοιρασιά της τεράστιας πίτας ανοικοδόμησης, τη γεωπολιτική επιρροή και ισχύ, για τον έλεγχο στρατηγικών ενεργειακών πηγών και περασμάτων, συνεχίζεται και μετά την τετραμερή σύνοδο που πραγματοποίησαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη οι ηγέτες Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Τουρκίας, Ρετζέπ Τ. Ερντογάν.
Στα μόνα βασικά σημεία που κατάφεραν να συγκλίνουν ήταν η ανάγκη «διατήρησης» της (προσωρινής, όπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος) «συμφωνίας εκεχειρίας» στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και η συγκρότηση συριακής διαπραγματευτικής επιτροπής έως το τέλος του έτους με στόχο την έναρξη πολιτικής «μεταβατικής» διαδικασίας και διεξαγωγή νέων «δίκαιων» εκλογών.
Στα λόγια συμφώνησαν στην εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Συρίας και απόρριψη της στρατιωτικής λύσης για τον τερματισμό της σύρραξης. Αυτά όταν και οι τέσσερις χώρες (η καθεμία για τα δικά της συμφέροντα) εξακολουθούν να διατηρούν στρατεύματα στο συριακό έδαφος, εκ των οποίων μόνο η Ρωσία διαθέτει την άδεια της συριακής κυβέρνησης.
Ενδεικτική της υποκρισίας περί «ειρηνικής λύσης» «χωρίς στρατιωτικά» μέσα ήταν η επιλογή του Τούρκου Προέδρου και οικοδεσπότη της συνάντησης να εξαπολύσει (την Κυριακή...) επίθεση, για πρώτη φορά ανατολικά του Ευφράτη Ποταμού, στη Συρία, κατά Κούρδων των δυνάμεων YPG που απαρτίζουν τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), οι οποίες συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ.
Ενδιαφέρον είχε επίσης η αισθητή απουσία των ΗΠΑ, που ωστόσο μάλλον δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί απαραίτητα ως σημάδι «αποκλεισμού» τους από τους ηγέτες των τεσσάρων δυνάμεων. Πριν από τη σύνοδο ο Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Μακρόν, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία, όπως είπαν, «συντόνισαν την κοινή θέση τους». Δεν θα πρέπει σε αυτό το σημείο άλλωστε να ξεχνά κανείς πως στις 11/11 έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι η (δεύτερη από τον περασμένο Ιούλη) συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, στο περιθώριο εορτασμών για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και οι «επόμενες κινήσεις» στη γεωπολιτική σκακιέρα που αφορούν και τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή...
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη σύνοδο των τεσσάρων ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι συμφώνησαν πως θα πρέπει να βρεθεί «πολιτική λύση» ευθυγραμμισμένη με τις «νόμιμες διεκδικήσεις του συριακού λαού» ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στη χώρα. «Στόχος είναι η πλήρης εκεχειρία για να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως το πολιτικό μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, θα πρέπει να αποφασιστεί «από το συριακό λαό και όχι από άτομα», κάνοντας μία στροφή τακτικής σε σχέση με την παλιότερη θέση του να ανατραπεί ο Σύρος ομόλογός του. Επιπλέον, ανέφερε πως αναδείχτηκε η ανάγκη συνέχισης της απρόσκοπτης ανθρωπιστικής αρωγής στη Συρία, προσθέτοντας πως συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας και της Γερμανίας στην ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα και διεθνώς ώστε «να αναπτύξει τη συνέργεια για την εξεύρεση λύσης στη Συρία».
Τουρκικές βόμβες ανατολικά του Ευφράτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου