Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


 Έχεις την αίσθηση πως η Ελλάδα είναι μια εταιρία που απαρτίζεται από χιλιάδες μεταξύ τους ανταγωνιζόμενες θυγατρικές και όχι μια κοινωνία εργαζομένων! 




Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τα επικοινωνιακά της τρικ, προαναγγέλλει νέες θυσίες για την εργατική τάξη, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, μέσα από την επέκταση της φοροληστείας, τη συνέχιση των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών ανατροπών, τις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και πάει λέγοντας, μέτρα που θα έρθουν να προστεθούν στους πάνω από 1.000 μνημονιακούς νόμους που παραμένουν σε πλήρη ισχύ, όλα για τη θωράκιση και ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάκαμψης.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με την τρίτη συνεδρίαση και τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, και του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φρ. Κουτεντάκη.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα «επιτέθηκαν» στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «ανικανότητα», «αναποτελεσματικότητα» και «ιδεοληψία», δίνοντας αβάντα για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις διαχείρισης βγαλμένες από τα συρτάρια του κεφαλαίου, ενισχύοντας το ταξικό περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού και επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, εξέφρασε την αγωνία του γιατί «η χώρα αναπτύσσεται με αναιμικούς και χαμηλότερους ρυθμούς των στόχων που έθεσε η κυβέρνηση. Οι επενδύσεις μειώνονται», ήρθε «και άλλη βουτιά στην ανταγωνιστικότητα», για να καταλήξει ότι «το προσχέδιο συνιστά κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης» και ότι «σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου της ελληνικής οικονομικής ιστορίας που τον χαρακτηρίζει η αυταπάτη, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισμός, η αναποτελεσματικότητα και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ο Γ. Κουτσούκος διαμαρτυρήθηκε για τα ληξιπρόθεσμα ότι έχουν υπερβεί τα όρια και ότι πρόκειται για «βραχνά της ελληνικής οικονομίας που δείχνει την κατάσταση των επιχειρήσεων». «Εχετε στερήσει από ρευστότητα την αγορά», ανέφερε και πρότεινε «σταθερό φορολογικό σύστημα για την προσέλκυση επενδύσεων».

Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσω του εισηγητή της, Ηλ. Παναγιώταρου, κατέκρινε την κυβέρνηση για «την υπερφορολόγηση που έχει οδηγήσει στη φυγή επιχειρήσεις» και πως το κυβερνητικό αφήγημα «διαψεύδει ο παγκόσμιος δείκτης οικονομικής ελευθερίας», δηλαδή της ελευθερίας των επιχειρηματικών ομίλων, «στην οποία η Ελλάδα είναι πιο πίσω από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και άλλες χώρες της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: