Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ



 Καραθανασόπουλος: Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με δυο εκδοχές: «στην "καλή" του εκδοχή συνεχίζει τη φοροεπιδρομή, συνεχίζει το πάγωμα των κοινωνικών δαπανών και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, τη στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων



Στην απέναντι όχθη και μιλώντας από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι το προσχέδιο «σηματοδοτεί κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης» καθώς «στην "καλή" του εκδοχή συνεχίζει τη φοροεπιδρομή, συνεχίζει το πάγωμα των κοινωνικών δαπανών και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, τη στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Αρα, δηλαδή, είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα και στις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας φέρνοντας ως παράδειγμα τα λεγόμενα αντίμετρα που περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού: «Για παράδειγμα, αν ισχύσουν οι "προσωπικές διαφορές" στις συντάξεις, καρατομείτε το επίδομα στη στέγαση από 600 εκατ. στα 200 εκατ. Καταργείτε τη μη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Καταργείτε την επέκταση των σχολικών γευμάτων. Καταργείτε το πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων Προσχολικής Αγωγής που μπαίνουν στις "μυλόπετρες" των δημοσιονομικών στόχων».

Σημείωσε ακόμη πως την ίδια ώρα εκείνο που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αγγίζει, αλλά αντίθετα ενισχύει είναι τα κέρδη του κεφαλαίου, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 25 ετών από το κράτος και προσθέτοντας πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, αλλά «με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα που καταβάλλει ο λαός, πριμοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το πιο προκλητικό από όλα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών των διανεμόμενων κερδών, δηλαδή των μετόχων, που από το 15% το πάτε στο 10%, όταν καλείτε αυτόν που παίρνει έστω και τον βασικό μισθό, τον κατώτερο μισθό, να πληρώνει 22% φορολογία. Δεν βάζουμε και την έμμεση φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ».

Για τον κατώτατο μισθό ανέφερε: «Λέτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι για το 2019 προβλέπεται αύξηση του μέσου μισθού 1,4%, όταν ο πληθωρισμός θα "τρέχει" με 1,2%, δηλαδή, η πραγματική αύξηση θα είναι 0,2% στο μέσο μισθό. Στα 1.000 ευρώ, δηλαδή, η πραγματική επίπτωση θα είναι 2 ευρώ. Από την άλλη μεριά, τι λέτε; Οτι το ΑΕΠ θα "τρέχει" για το 2019 με ρυθμούς 2,5%. Σημαίνει αυτό απόκλιση στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ με τους ρυθμούς αύξησης του μέσου μισθού κατά 1,1%. Αυτό οδηγεί σε απόκλιση, άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε αυτούς που καρπώνονται τον πλούτο και στους μισθωτούς, οι οποίοι παράγουν τον πλούτο. Ταξική απόκλιση έχουμε, λοιπόν, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, άρα, δηλαδή, έχουμε επιδείνωση της θέσης των μισθωτών για το 2019 και το επιβεβαιώνετε με τα στοιχεία σας».

Οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρόσθεσε ακόμη: «Η άλλη όψη αυτής της αντιλαϊκής ανάπτυξης είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή, η μετατροπή της σε κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό. Για να μπορέσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να διεισδύσουν στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας την Ελλάδα σε σημαιοφόρο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων».

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση των άλλων αστικών κομμάτων με την κυβέρνηση σημείωσε ότι αναδεικνύει ότι υπηρετούν την ίδια στρατηγική και ότι «είναι βολική γιατί θέλει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, γιατί θέλει να μειώσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων, να βολεύονται με τις διάφορες επιδοματικές παροχές και όχι να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους».
Ειδική αναφορά έκανε στην τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής, την οποία χαρακτήρισε λαγό του συστήματος με την αναφορά για «τον δείκτη της οικονομικής ελευθερίας που στην Ελλάδα κατρακυλάει. Τι σημαίνει δείκτης οικονομικής ελευθερίας; Οσο πιο ασύδοτες είναι οι επιχειρήσεις, τόσο υψηλότερο δείκτη οικονομικής ελευθερίας έχεις».

Κάλεσε την εργατική τάξη, το λαό, «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να συγκρουστεί με το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά φτώχεια, ανασφάλεια, πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και να περάσει γρήγορα στη λαϊκή αντεπίθεση. Οσο πιο γρήγορα γίνει αυτό και πιο μαζικά, τόσο θα δει τη θέση του να βελτιώνεται, αλλά και πάνω από όλα να συγκρούεται με τις βασικές αιτίες, που θυσιάζουν το μέλλον το δικό του και των παιδιών του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: