Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ


ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΔΙΑΛΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ..



Δεν περνά, πλέον, μέρα που να μην επιβεβαιώνεται το «ενδιαφέρον» των Αμερικανών για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας ότι πίσω από αυτή βρίσκονται οι σχεδιασμοί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στην κόντρα με τη Ρωσία για τον έλεγχο στη Βαλκανική και ευρύτερα.

Το φανερώνει, στην πιο πρόσφατη σχετική εξέλιξη, «συμβουλευτικού χαρακτήρα» ψήφισμα που κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες, με «διακομματική συναίνεση» μάλιστα, στην αμερικανική Γερουσία.
Το κείμενο επιβεβαιώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να υπηρετήσει τον εν λόγω αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για την περιοχή.
 
«Πολύτιμοι σύμμαχοι» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέθεσαν μαζί το ψήφισμα υπ' αριθμ. 602 για να υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οπως γράφει το κείμενο, «υποστηρίζει τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα και της "Μακεδονίας" Ζ. Ζάεφ» στο ονοματολογικό.
Το κείμενο καταγράφει τα συγχαρητήρια που έχουν μαζέψει οι 2 πρωθυπουργοί, ήδη, από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και σημειώνει ότι «η Ρωσία επίμονα επιδιώκει να υπονομεύει συμφωνίες που ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνοχή, διευρύνουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ή ενισχύουν τις διατλαντικές εταιρικές σχέσεις».

Οτι «οι κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της "Μακεδονίας" έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμειξη στις εγχώριες υποθέσεις τους προς υπονόμευση της συμφωνίας για το όνομα, μεταξύ άλλων οργανώνοντας (σ.σ.: η Ρωσία) δημόσιες διαμαρτυρίες και εμβαθύνοντας δεσμούς με εθνικιστικές οργανώσεις».

Οτι «στις 11 Ιουλίου 2018 (σ.σ.: ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες), η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και εμπόδισε την είσοδο δύο επιπλέον Ρώσων διπλωματών εξαιτίας της εμπλοκής τους στη χρηματοδότηση δημόσιων διαμαρτυριών προκειμένου να υπονομευτεί η συμφωνία για το όνομα» της ΠΓΔΜ.

Το κείμενο καταγράφει ακόμη πως «η Ελλάδα είναι ένα μακρόχρονο μέλος του ΝΑΤΟ και πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεισφέροντας το 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της για την άμυνα και φιλοξενώντας την αμερικάνικη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας», ενώ σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ καταγράφει ότι «εντάχθηκε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, του ΝΑΤΟ, το 1995 (...) και είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες (σ.σ.: με προσωπικό και μέσα) κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας, στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν».
Βοήθεια των ΗΠΑ σε Αθήνα και Σκόπια ενάντια στη Μόσχα
 
Εξ ου και το σχέδιο ψηφίσματος της Γερουσίας καλωσορίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, συγχαίρει ξανά Τσίπρα - Ζάεφ, τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ και τις «ομάδες» τους.
Η επιτροπή «επιβεβαιώνει ότι η σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ακόμη, «καταδικάζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υπονομεύσει τη συμφωνία και υποστηρίζει τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις αρχές της Αθήνας και των Σκοπίων για την αντιμετώπιση της κακοήθους ρωσικής επιρροής».

Μια αναφορά που «φωτογραφίζει» - παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης - τόσο το ρόλο των ΗΠΑ στην πρόσφατη απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα όσο και συνολικά το «αλώνισμα» των στελεχών των ΗΠΑ, τις «επαφές» τους με στελέχη της κυβέρνησης ή των αρμόδιων υπηρεσιών.
 
«Θα εξαφανίσει ένα ευάλωτο κενό στα Δυτικά Βαλκάνια»

Στο κείμενο οι γερουσιαστές «προτρέπουν» «τη "Μακεδονία" να συνεχίσει να εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις καθώς επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ σε ό,τι αφορά τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων «ενθαρρύνει το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το υπουργείο Εξωτερικών και άλλους σχετικούς οργανισμούς, να υποστηρίξουν τις εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, η εκτίμηση στην επιτροπή της Γερουσίας ήταν ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30/9, «θα εξαφανίσει ένα ευάλωτο κενό στα Δυτικά Βαλκάνια, μειώνοντας τις ευκαιρίες για μια ρωσική ανάμειξη».

Θυμίζουμε ότι το ερώτημα που μπαίνει στο δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι: «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Αλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο και η εκτίμηση ενός από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, του Κρ. Μέρφι, που είπε ότι «ο Πούτιν δεν θα σταματήσει να ενθαρρύνει αντιθέσεις μεταξύ χωρών στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η συμφωνία αυτή βάζει τη βάση για ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ και μια ισχυρότερη ΕΕ, και τώρα πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να δείξουμε στη Ρωσία ότι η παράνομη παρέμβασή της στις υποθέσεις άλλων χωρών δε θα έχει αποτέλεσμα».
Στο ίδιο φόντο, έτερος γερουσιαστής, ο Ρ. Τζόνσον, είπε: «Χειροκροτώ "Μακεδονία" και Ελλάδα για τη συμφωνία που πέτυχαν στο ονοματολογικό, η οποία επιτρέπει στη "Μακεδονία" να προχωρήσει μπροστά και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη όχι μόνο για τις 2 χώρες, αλλά για την περιοχή στο σύνολό της»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: