Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΑΙΜΑΤΗΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 
 Ρωσία - Ιαπωνία 1938: Ένας πόλεμος που ανέδειξε την στρατηγική ιδιοφυΐα του
Georgy Zhukov
 STYX,GR

 
Όλα είχαν αρχίσει στα τέλη Ιουλίου 1938 ως μεθοριακή σύγκρουση, ανάμεσα σε δυνάμεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης και της Ιαπωνίας. Για να εξελιχθεί σε πόλεμο που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματισθούν κάπου σαράντα χιλιάδες άνθρωποι. 
  Η πρώτη μάχη έγινε στο Khalkin- gol και οι νεκροί από τον ακήρυχτο εκείνο πόλεμο ανάμεσα στο 1938 και το 1939, ήταν πολλοί περισσότεροι από άλλους που κηρύχθηκαν «επισήμως».
  Η Σοβιετική Ένωση και η Ιαπωνική Αυτοκρατορία σε σειρά πολεμικών μαχών, στα σύνορα της κατεχόμενης –τότε- από την Ιαπωνία Μαντζουρίας και την ελεγχόμενη από τη ν Ρωσία Μογγολία και το μέτωπο της Σιβηρίας κοντά στο ζωτικής σημασίας λιμάνι του Βλαδιβοστόκ.
  Το επίμαχο διακύβευμα ήταν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Μαντζουρίας και πέρα από αυτές, ποιος θα κυριαρχήσει στη Βορειοανατολική Ασία.
  Αλλά περισσότερο σημαντικό θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα των μαχών στη Μαντζουρία από όσο αργότερα η ιαπωνική εισβολή στο Περλ Χάρμπορ και ο πόλεμος του Ειρηνικού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπως υποστηρίζει το χρονικό που δημοσιεύει η ιστοσελίδα ‘The National Interest’.
  Στην εξαιρετικά μιλιταριστική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1930, δεν υπήρχε ενδιαφέρον για ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών. Προϋπήρξε και ο ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος του 1904-1905, όταν η Ιαπωνική Αυτοκρατορία, είχε κατατροπώσει τις τσαρικές δυνάμεις, είχε καταβυθίσει τον ρωσικό στόλο και είχε καταλάβει το στρατηγικό λιμάνι Port Arthur (το οποίο είχαν προηγουμένως αποσπάσει οι Ρώσοι από την Κίνα). 
  Στην διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης και του Εμφυλίου, στα 1919, η Ιαπωνία είχε στείλει 70.000 στρατιώτες για να ενισχυθεί Λευκός (αντικομμουνιστικός) στρατός. 
  Και ο ιαπωνικός αυτοκρατορικός στρατός είχε σχεδόν καταλάβει και προσπάθησε να προσαρτήσει την Σιβηρία, αλλά τελικά αποσύρθηκε.
  Η Ιαπωνία στρεφόταν όλο και περισσότερο προς τον φασισμό, ενώ η Σταλινική Ρωσία προωθούσε την σοβιετική βιομηχανία για την αναπόφευκτη σύγκρουση με τον καπιταλισμό.
  Η κινεζική Μαντζουρία στα 1931, είχε δημιουργήσει την αμφισβητούμενη μεθοριακή περιοχή 3.000 μιλίων ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ρωσία.
  Η πρώτη σημαντική μάχη δόθηκε στο Changfukeng, πιο γνωστή η μάχη της λίμνης Χασάν για τους Ρώσους, όταν ιαπωνική μραρχία επιτέθηκε σε σοβιετικές δυνάμεις στον αμφισβητούμενο λόφο Zaozyornaya κοντά στο Βλαδιβοστόκ.
  Πριν αποσυρθούν οι ιαπωνικές δυνάμεις, είχαν ήδη σκοτωθεί περί τους 4.000.
  Το μέτωπο στην λίμνη Χασάν, είχε αποκαλύψει τις αδυναμίας και από τα δύο μέρη.
  Ο Κόκκινος στρατός διέθετε περισσότερα (περί τα 350) άρματα μάχης, από τα οποία τα 100 καταστράφηκαν από το ιαπωνικό πυροβολικό. 
 Ακολούθησαν κι άλλες μάχες αλλά το δυστύχημα για την Ιαπωνία ήταν πως τότε έκανε την εμφάνισή του ο νέος στρατιωτικός διοικητής, που όπως αποδείχθηκε ήταν προικισμένος με ιδιοφυείς στρατηγικές ικανότητες: Ο Georgy Zhukov.                                     
 Έτσι τον περιγράφει ο αμερικάνος ιστορικός Edward Drea.
 Όπως γνώρισαν αργότερα και οι Γερμανοί Ναζί εισβολείς, ο Ζούκοφ ξεδίπλωσε μηχανοκίνητη αντεπίθεση με την υποστήριξη πυροβολικού και περικύκλωσε τους Ιάπωνες καταστρέφοντας την 23η Μεραρχία τους. Οι Ιάπωνες υπέστησαν απώλειες 17.000 στρατιωτών και οι Σοβιετικοί 10.000.
Οι μάχες εκείνες δίνουν το μάθημα στο Τόκιο, και την εξήγησε για όσα συνέβησαν αργότερα.
 Οι Ιάπωνες ενώ είχαν ευκαιρία να το 1941, καθώς η σοβιετική Ένωση βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης λόγω της ναζιστική εισβολής, να επιτεθεί και πάλι βόρεια και να καταλάβει τη Σιβηρία καθώς ο Κόκκινος Στρατός πολεμούσε στο ευρωπαϊκό μέτωπο.
 Όπως δήλωσε ο Drea στο ‘The National Interest ‘: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να εξηγήσουν το γιατί η Ιαπωνία προτίμησε το «νότιο μέτωπο. Ένας από τους οποίους ήταν το αμερικανικό εμπάργκο πετρελαίου και η αδυναμία που παρουσίαζαν οι τότε ακόμη ευρωπαϊκές αποικίες καθώς οι κυρίαρχες χώρες είχαν εμπλακεί στον πόλεμο με την Γερμανία.
 Ωστόσο σημαντικότερος λόγος ήταν οι πικρές αναμνήσεις από όσα είχαν συμβεί στον πόλεμο του 1938.

Δεν υπάρχουν σχόλια: