Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΟΣΚΑΡ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 
 Ανταλλάσσουν ηχηρά πυρά για το όνομα αλλά σιωπούν εκκωφαντικά για το ποιος το επέβαλλε ως νονός !! 



Κατάπιναν οι του καθεστωτικού τόξου τη γλώσσα τους όταν έφταναν στο δια ταύτα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.. Αυτές είναι οι μαύρες ιμπεριαλιστικές τρύπες που ρουφούν με αστραπιαίες ταχύτητες τους λαούς των Βαλκανίων..
 
Μπρος στην αναμενόμενη υπογραφή, το Σαββατοκύριακο, της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ από τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, παρουσία των δυο πρωθυπουργών και υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ, η συζήτηση και μαζί ένας κύκλος δικομματικής αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, που επιχειρεί να κρύψει το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας στο οποίο συμφωνούν, «μεταφέρθηκαν» από χτες στη Βουλή, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία.
 
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε χτες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο με ψηφοφορία υπέρ ή κατά της πρότασης δυσπιστίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» και «σημαντικό δώρο» την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή το θέμα. Επίσης, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με την «προσχεδιασμένη» πρόταση δυσπιστίας «επέλεξε να μετατραπεί σε ένα θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, που είναι ο κ. Σαμαράς». Ταυτόχρονα, μίλησε για τις «δύσκολες αποφάσεις» που πήρε η κυβέρνησή του για να αποκατασταθούν η «αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των εταίρων της» και ο «καθοριστικός της ρόλος» στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε τη δρομολογούμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ μία «κακή συμφωνία», που «δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει «δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση», αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με την πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ προέτρεψε τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης, «για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές να πουν "ναι" στην υπογραφή» της συμφωνίας.

Διεργασίες και ζυμώσεις
 
Για το ίδιο θέμα, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «θετικά βήματα», αλλά και για «αρνητικά σημεία που είναι σημαντικά». Οπως είπε, η συμφωνία «θα μπορούσε να γίνει δεκτή», αν η συνταγματική αναθεώρηση περιελάμβανε την αναγραφή της γλώσσας και της εθνικότητας, σύμφωνα με τη νέα ονομασία, προσθέτοντας πως οι επιστολές προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ έπρεπε να σταλούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών στα Σκόπια «για να μην υπάρξουν εμπλοκές εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Αντίθετα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα» που πρέπει να γίνει. «Εχει αδυναμίες και θα δοθεί η δυνατότητα να τις συζητήσουμε, είναι όμως το βήμα που πρέπει να κάνουμε», ανέφερε.

Σημειωτέον και ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, φέρεται να είπε: «Δεν λέω όχι στην κύρωση της συμφωνίας εάν και όταν έρθει στη Βουλή, αυτό που λέω είναι ότι μέχρι την υπογραφή της την Κυριακή (στις Πρέσπες) θα πρέπει να διορθωθούν κομμάτια της (...)». «Θα πρέπει να σταθμίσουμε τότε το γενικό εθνικό συμφέρον. Τι ζημιά μπορεί να πάθει η Ελλάδα αν όλοι μιλούν θετικά για τη συμφωνία κι εμείς πάμε να ανατρέψουμε μια πραγματικότητα. Θα πρέπει να δούμε τότε το διεθνές περιβάλλον και τη ζημιά που μπορεί να υποστεί η χώρα εάν βρεθεί μόνη της», πρόσθεσε.
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των διαφοροποιήσεων στο ΚΙΝΑΛ και των ζυμώσεων που γίνονται στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με όχημα και το Σκοπιανό, καθώς αποστάσεις από την, κατ' αρχήν αρνητική για τη συμφωνία, θέση Γεννηματά παίρνουν και οι Γ. Παπανδρέου, Γ. Καμίνης, άλλοι παράγοντες, όπως και η ΔΗΜΑΡ, που έβγαλε χτες ανακοίνωση ότι «η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά σημεία».

«Δουλειά» και στο παρασκήνιο
 
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκ. Ιβάνοφ, που αντιτίθεται σφόδρα στη συμφωνία, ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία, όπου συναντήθηκε μεν με τον Βούλγαρο ομόλογό του, αλλά τόσο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός όσο και η ΥΠΕΞ της χώρας ακύρωσαν τη συνάντηση μαζί του, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν συμφωνούν με τη στάση του, αλλά αντίθετα στηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ.

Από πλευράς, άλλωστε, της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ο ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ μετέβη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Μάας. Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ότι μετά τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, η χώρα του αναμένει ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο, δε, Γερμανός ΥΠΕΞ τον διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα κάμει «λόμπινγκ» (δουλειά παρασκηνίου δηλαδή) για να σπρώξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στους δυο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στο ίδιο μοτίβο, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γ. Χαν, μιλώντας στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει αυτόν το μήνα κιόλας ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: