Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 
Στους διωγμούς αρθρογράφων 
 ήρθε κι η σειρά για -ως τώρα-
 προσκείμενους στον Ερντογάν
 
Nagehan Alci 
 
  Δεν αποτελεί πλέον είδηση πως η Τουρκία έχει καταστεί ο «μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων». Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως οποιαδήποτε δημοσίευση κριτικής εναντίον της διακυβέρνησης Ερντογάν οδηγεί κατευθείαν στα δικαστήρια ή στις φυλακές.
  Οι εργαζόμενοι σε τουρκικά ΜΜΕ που βρίσκονται φυλακισμένοι και αντιμετωπίζουν κατηγορίες  όπως για τρομοκρατία -χωρίς ιδιαίτερες αποδείξεις- ξεπερνούν τους 170.
  Όταν όμως η δημοσιογράφος Nagehan Alci, γνωστή αρθρογράφος, παρομοίασε τον πρόεδρο Ερντογάν με «διαβόητο βασανιστή» και καταδικάστηκε σε 105 ημέρες φυλάκιση, προκλήθηκε σοκ. Επειδή συνήθως τα άρθρα της Αλτσί ήταν αναφανδόν υπέρ του Ερντογάν. 
 
  Η καταδικαστική απόφαση εναντίον της δημοσιογράφου εκδόθηκε από δικαστήριο στην Σμύρνη και για τους παρατηρητές, υπήρξε «ανατριχιαστική απόδειξη ότι η τοξική συνεργασία του Ερντογάν με τους ακροδεξιούς, ξεπερνά πλέον τις εκλογές και εξαπλώνεται στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει ήδη γνωρίσει διωγμούς δικαστών «μη αρεστών στην κυβέρνηση».
 
  Το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) του Ερντογάν, έχει συμμαχήσει με το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικιστικής Δράσης» (MHP) για τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
 
   Οποιαδήποτε αναφορά που κρίνεται φιλική στους Κούρδους ή στρέφεται εναντίον της ισχύος των εκτάκτων μέτρων ή προκαλεί αισθήματα εναντίον των διεξαγόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων, αποτελεί κόκκινη γραμμή και ουδείς γλιτώνει, ακόμη και φίλια προσκείμενοι στον Ερντογάν.
 
  Το «έγκλημα» της Αλτσί, ήταν ότι έγραψε εναντίον του Esat Oktay Yildiran, συνταγματάρχη που υπηρετούσε σε φυλακές στην κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους πόλη Ντιγιάρμπακιρ.
 
  Η δημοσιογράφος έγραψε ότι «τα βασανιστήριά του μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 ήταν αιτία να προκαλέσει αυτονομιστικά αισθήματα και να ευνοήσει την στρατολόγηση ατόμων από το εκτός νόμου PKK».
 
  Ο σύζυγος της Αλτσί, επίσης δημοσιογράφος, ο Rasim Ozan και ο συνάδελφός τους Kutahyali, μαζί με τον σχολιαστή Umit Zileli καταδικάστηκαν επίσης αντίστοιχα, επειδή σε τηλεοπτική εκπομπή «είχαν δυσφημίσει τον συνταγματάρχη» –που έχει πεθάνει από το 1988.
 
  Όταν ο Ερντογάν «το έπαιζε» μεταρρυθμιστής, το 2010, είχε μυστικές διαβουλεύσεις με το ΡΚΚ και είχε χαλαρώσει την απαγόρευση της κουρδικής γλώσσας και τις κουρδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να μετατρέψει τις φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ σε μουσείο. Είχε επίσης αποκαλέσει τον Yildiran «βασανιστή» σε προεκλογικές του ομιλίες.
  «Τα τουρκικά δικαστήρια θα έπρεπε να τιμωρήσουν επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» παρατηρούσε σε άρθρο από την στήλη της η Αλτσί, στην προσκείμενη στον πρόεδρο φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Haberturk».
 
  Και οδηγήθηκε γι΄αυτό στις φυλακές. Φυλακίστηκε, παρόλο που τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές (για τις αμφιλεγόμενες δίκες των περίεργων υποθέσεων Ergenekon και Balyoz) εναντίον κατηγορούμενων ως διοργανωτών πραξικοπήματος συνωμοτών στρατιωτικών, κερδίζοντας έτσι την εύνοια του Ερντογάν.
 
  Παρ΄όλο που αργότερα αποδείχθηκε πως οι κατηγορίες εναντίον των στρατιωτικών εκείνων ήταν κατασκευασμένες από τον τότε ακόμη σύμμαχο του Ερντογάν, ιμάμη Φετουλά Γκιουλέν- αυτοεξόριστο σήμερα στην Πενσιλβένια των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ως εμπνευστής του αποτυχόντος πραξικοπήματος του 2016.
 
  Χάρη στην εκλογική συμμαχία του Ερντογάν με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ντεβλέτ Μπακτσελί, οι εθνικιστές στον στρατό και την γραφειοκρατία έχουν το «επάνω χέρι» στην Τουρκία.
 
   Ο δρ. Kerem Altiparmak, είναι διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών της Άγκυρας και ως δικηγόρος προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του για την υπεράσπιση κατηγορούμενων δημοσιογράφων. Ο ίδιος, προειδοποίησε πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά πλέον».
 
  «Όταν εκείνη καταδικάζεται επειδή επανέφερε μία από τις πλέον αηδιαστικές εποχές βασανιστηρίων στην ιστορία και πάλι στην επιφάνεια… αυτό δεν είναι αστείο… Η Αλτσί έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης την οποία θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε ως το τέλος».
 
«al-monitor.com»
ΣΤΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια: