Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟ

karantinos
 Όταν στον κλάδο έλαμπαν διαμάντια !! Αγωνιστής δημοσιογράφος αμέμπτου κοινωνικής επαγγελματικής και πολιτικής ηθικής εκλεγόταν κατ' επανάληψη ως μέλος του Διοικητικού μας συμβουλίου ...


Ο Νίκος Καραντηνός γεννήθηκε το 1920 στο Ληξούρι. Ηταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής και της Ιταλικής Φιλολογίας. Πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Το 1941 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων της Φιλοσοφικής.


Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του παράνομου νεολαιίστικου Τύπου στην Αθήνα. Αναδείχτηκε σε μέλος του ΚΣ της ΕΠΟΝ και αρχισυντάκτη της “Νέας Γενιάς”. Για την αντιστασιακή του δράση διώχτηκε και καταδικάστηκε από στρατοδικείο.

Εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στην Ικαρία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες, στην «Αθηναϊκή» της οποίας υπήρξε και αρχισυντάκτης, στη «Δημοκρατική Αλλαγή», στην «Ημέρα», στην «Εξπρές», στο «Αλφα Ρεπορτάζ» και στη συνέχεια με τη μεταπολίτευση στον «Ριζοσπάστη», όπου είχε δουλέψει και κατά την περίοδο 1945 – 1947.

Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο κίνημα των δημοσιογράφων. Υπήρξε για χρόνια μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Νίκος Καραντηνός σε όλη του τη ζωή έζησε ως μαχόμενος κομμουνιστής δημοσιογράφος, ταγμένος αταλάντευτα με το δίκιο της εργατικής τάξης και τα επαναστατικά ιδανικά και σκοπούς του ΚΚΕ.

Με την πένα του συνέβαλε στην προβολή, στην ανάδειξη και την υπεράσπιση της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ρόλου του ΚΚΕ. Ως το τέλος της ζωής του είχε ανοιχτό μέτωπο με τους μηχανισμούς συκοφάντησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος (Ανακοίνωση ΚΚΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: