Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ


Συμφώνησαν σε... κοινό όραμα για το μεταναστευτικό οι 16 ηγέτες της μίνι Συνόδου Κορυφής - Media
 Απασχολήθηκε η συνάντηση εργασίας 16 ηγετών του Ευρωκωλοχανίου με το προσφυγικό που αυτοί το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει με ποταμούς αίματος!! Και φυσικά το μετέθεσαν στις καλένδες



Χωρίς κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η «συνάντηση εργασίας» 16 ηγετών της ΕΕ, κατά την οποία υπήρξε σύγκλιση απόψεων, όχι όμως και συμφωνία.
Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό.

Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Μακρόν για προσφυγικό: Απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες

«Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με την μετανάστευση σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.

Μέρκελ: Διακρατικές λύσεις, όπου δεν είναι εφικτές ευρωπαϊκές

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε η  Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.
«Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με τη Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε.
Η Μέρκελ διαπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών της σημερινής μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Τσίπρας: Το μεγάλο δίλημμα της Ευρώπης
 
Καμία απόφαση δεν ελήφθη κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της Συνόδου.
 
«Δεν λάβαμε κάποια απόφαση. Προετοιμάσαμε το έδαφος για το Συμβούλιο. Το δίλημμα είναι αν θα έχουμε ευρωπαϊκές λύσεις ή κάθε χώρα θα τα αντιμετωπίζει μόνη της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «οι περισσσότεροι στη σημερινή συνάντηση συμφωνούν με την πρώτη άποψη».
 
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εξέθεσα την άποψη ότι πρέπει να δούμε εξίσου σοβαρά την προστασία των συνόρων ΕΕ και την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης», προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει «να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθυνης και όχι το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής».
 
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα δεν υφίστανται ή είναι ελάχιστες. Δεν έχουμε αντίρρηση να περιοσριστούν αλλά πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε τις πρωτογενείς ροές από την Τουρκία», σημειώνοντας με νόημα ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη αλλά είναι σημαντική. [...] Πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα σεβαστεί την δέσμευσή της και θα εφαρμόσει την συμφωνία με την ΕΕ», κάνοντας αναφορά στις εκλογές στη γείτονα χώρα.
 
Τέλος, σημείωσε ότι «έθεσα με ιδιαίτερη έμφαση και το ζήτημα των επανενώσεων των οικογενειών. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της, το οποίο δείχνουν άλλες χώρες».
 
Η πρόταση της Ιταλίας

Πρόταση δέκα σημείων για το μεταναστευτικό παρουσίασε η Ιταλία στη σημερινή σύνοδο των Βρυξελλών.

Ειδικότερα,  προβλέπει:

-Την εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως την Λιβύη και Νίγηρα.

-Την δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.

-Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Την ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».

-Την ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.

-Tην κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ότι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.

-Την διαπίστωση ότι δε μπορούν να μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

-Την ιδέα πως σε ότι αφορά τις "δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων" μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

Τέλος, η Ιταλία θεωρεί ότι «κάθε χώρα καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών», αλλά ότι «θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: