Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Απάνθρωπα παζάρια με τις ψυχές των ξεριζωμένων από τα δικά τους όπλα.. 



Με «μπλόκο» των συμπερασμάτων απ' την Ιταλία έληξαν χτες οι εργασίες της πρώτης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από πολύωρο παζάρι, που ωστόσο δεν κατόρθωσε να συγκεράσει αντιθέσεις και διαφωνίες που εκφράζονται γύρω απ' το Μεταναστευτικό και τη διαχείρισή του.


Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώνεται σήμερα και θα συζητήσει ακόμα θέματα σχετικά με την ασφάλεια - άμυνα, τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Brexit.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος - μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα». Για τον ίδιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που επρόκειτο να παραχωρήσουν χτες βράδυ ως είθισται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Παζάρια και αντιπαραθέσεις με εξίσου αντιδραστικές θέσεις
 
Επί της ουσίας, η Σύνοδος Κορυφής συζητά την παραπέρα ενίσχυση της βάρβαρης πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών, ενώ πλευρές αυτής της πολιτικής, όπως για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, επιχειρείται να εξωραϊστούν μπροστά στις ακόμα πιο αντιδραστικές προτάσεις ορισμένων κρατών - μελών όπως της ομάδας του Βίσεγκραντ αλλά και της Ιταλίας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωνε χτες προσερχόμενος στη Σύνοδο: «Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους»! Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».
Για την κρισιμότητα της Συνόδου είχε αρθρογραφήσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, εκφράζοντας το φόβο ότι «η απουσία συμφωνίας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Απηύθυνε έκκληση για μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στόχος που εγκαταλείφθηκε σ' αυτήν τη Σύνοδο, καθώς οι διαφωνίες είναι εξαιρετικά ισχυρές για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που αναθέτει στη χώρα πρώτης εισόδου στο έδαφος της Ενωσης την ευθύνη για τη διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.
Ενδεικτικά των διαφορετικών θέσεων πάνω στο θέμα - που βέβαια αντανακλούν και ευρύτερες αντιθέσεις και παζάρια - είναι και τα όσα είπαν οι ηγέτες της ΕΕ προσερχόμενοι στη Σύνοδο.
«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για τη μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για τη μετανάστευση», δήλωνε κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θέμα αυτό (...) Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. (...) Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για τη φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για τη FRONTEX και θέματα δευτερογενή, όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «όλοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: Θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και τη συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπιστώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ' εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη τη συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης».
Σύμφωνα δε με όσα ανέφεραν γαλλικές πηγές, η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών, εάν το Βερολίνο το ζητήσει.
Μπροστά στις αντιθέσεις και με στόχο έναν κοινό τόπο, ο Ντ. Τουσκ πρότεινε τη συνέχιση της καταπολέμησης των αφίξεων μεταναστών, αλλά και τη δημιουργία «κέντρων αποβίβασης εκτός της Ευρώπης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: