Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


"Συγχαίρουμε ολόψυχα τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους"



Ενδεικτικά του περιεχομένου της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας είναι τα χτεσινά «πανηγύρια» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετέφερε χτες τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση, δηλώνοντας περιχαρής, λίγη μόνο ώρα μετά το διάγγελμα Τσίπρα, τα εξής:

«Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για τη λύση της διαφωνίας για το όνομα, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολυετούς υπομονετικής διπλωματίας και της προθυμίας αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Καλώ τώρα τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες. Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στην πορεία τους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια»...

Την «εκτίμηση» της Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ εξέφρασε χτες ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γ. Χαν, επίσης χαιρέτισαν τη δρομολογούμενη διευθέτηση. Παρέπεμψαν, δε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για υιοθέτηση της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.

«Συγχαίρουμε ολόψυχα τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους και την ηγεσία τους στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους, η οποία συμβάλλει στη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.

Κάνουν, δε, λόγο για «ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ» στην όλη διαδικασία, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή τους. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα με όλα μας τα μέσα στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», και συμπληρώνοντας: «Μαζί, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα το παράθυρο ευκαιριών που έχει ανοίξει διάπλατα (...) Η ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή και έχουμε ενδιαφέρον και ευθύνη για να την χρησιμοποιήσουμε σωστά».
Καταλήγουν ότι «προσβλέπουμε τώρα στο Συμβούλιο να υποστηρίξει τη σύστασή μας της 17ης Απριλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την ΠΓΔΜ τον Ιούνιο».
Συγχαρητήρια στις δύο κυβερνήσεις απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Με γραπτή δήλωση, και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, χαιρέτισε θερμά την αναγγελία των Τσίπρα και Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
  • Στο μεταξύ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντάται σήμερα στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς. Οπως αναφέρεται επισήμως, «οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: