Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΒΑΦΤΙΣΟΝ ΑΥΤΟ..

 
Περίεργα παιχνίδια με το όνομα σε Σκόπια και Αθήνα - Media
Και το όνομα αυτού:  «Republika Ilindenska Makedonija» Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν (η περιοχή της εξέγερσης των Σλαβοφώνων της Μακεδονίας)..
 
 
Μία μέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και τις δηλώσεις σε καλό κλίμα αν και μάλλον διαφορετικό μήκος κύματος μεταξύ των δύο ηγετών, ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν σήμερα ότι υπήρξε έκτη πρόταση από την πλευρά της ΠΓΔΜ για σύνθετη ονομασία, δηλαδή το όνομα «Republika Ilindenska Makedonija» που στα ελληνικά μεταφράζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
 
Σύμφωνα λοιπόν με τα ΜΜΕ της γείτονος ο Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε την πρόταση αυτή στον Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια με την επισήμανση ότι μπορεί να υιοθετηθεί για όλες τις χρήσεις (erga omnes) προϋπόθεση που είναι επιτακτική για την ελληνική πλευρά.
 
Στο μεταξύ, ρεπορτάζ της Καθημερινής εμφανίζεται να επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες, επικαλούμενο επικοινωνία της εφημερίδας με πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημητρόφ, η οποία όπως σημειώνεται «ανέφερε στην «Κ» πως οι δυο πλευρές έχουν έλθει κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Ιλιντέντσκα Μακεντονίγια» που έχει αναφορά στο ιστορικό ορόσημο του Ιλιντεν (Αγίου Ηλία) και στην ένοπλη εξέγερση εναντίον των Οθωμανών του "μακεδονικού έθνους", σύμφωνα με τα Σκόπια».
 
Προς το παρόν η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται από καμία πλευρά, δηλαδή ούτε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. Η νέα προτεινόμενη ονομασία που φαίνεται να ήρθε ως αντιπρόταση στο «Άνω Μακεδονία» εμφανίζεται ως κατεξοχήν αλυτρωτικών διαθέσεων και πάντως πρόκειται για ιστορικό - εθνοτικό προσδιορισμό και όχι γεωγραφικό.
 
Ειδικότερα, παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν, που έλαβε χώρα το 1903, την επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο/Αύγουστο του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία γιορτάζεται σήμερα στη πΓΔΜ ως εθνική επέτειος.
 
Ενημέρωση Παυλόπουλου και αρχηγών
 
Πάντως ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί αύριο ενημερωτικό κύκλο του ΠτΔ (στο προεδρικό Μέγαρο, στις 9.30) και των πολιτικών αρχηγών (τηλεφωνικώς) για τις συζητήσεις που είχε στη Σόφια με τον ομόλογό του. 
 
Κλίμα λύσης εντός κι εκτός
 
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο κλίμα αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γερμανικός Τύπος σήμερα δίνει στίγμα προσέγγισης και λύσης βάση και των όσων ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις δηλώσεις του περί συγκεκριμένου σεναρίου που έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές και μπορεί να οδηγήσει σε λύση.
 
Προφανώς τα ερωτηματικά είναι πολλά καταρχάς για το αν η ελληνική πλευρά συζητά αυτή την πρόταση και αν είχε ενημερωθεί για τις διαρροές στα ΜΜΕ των Σκοπίων. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή δίνει νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις, εφόσον υπάρχει από κάτω συνεννόηση.
 
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ιδιαιτέρως συγκρατημένος και επιφυλακτικός λέγοντας ότι «υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί» και «δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία ακόμη» τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη δίνουν κλίμα λύσης καθώς ερμηνεύουν το αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών ως «Λύση στον ορίζοντα» (πρωτοσέλιδο Αυγής)και ως «Πρόβα λύσης με όνομα - έκπληξη» (Εφημερίδα των συντακτών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: