Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΜΠΙΝΑΛΙ ΓΚΙΛΝΤΙΡΙΜ: ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ..


ΜΠΙΝΑΛΙ ΓΚΙΛΝΤΙΡΙΜ: ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ..



Τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης για «συνδιαχείριση» του ενεργειακού πλούτου σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ επανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο «Βήμα», και δίνοντας το «ζουμί» της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.


Οπως είπε, «η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νομικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους. Η αποτροπή της έντασης στο Αιγαίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας. Η κάθε πλευρά γνωρίζει τις ευαισθησίες της άλλης».

Επαναφέροντας εξάλλου τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, συμπλήρωσε πως «φυσικά, το καθεστώς ορισμένων γεωγραφικών μορφωμάτων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα με έναν αναμφισβήτητο και ξεκάθαρο τρόπο εντάσσεται στον κατάλογο των διαφορών στο Αιγαίο».

Επιβεβαιώνοντας πάντως πως οι σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις συνυπάρχουν και είναι εξίσου επικίνδυνες για τους δύο λαούς, πρόσθεσε ότι «έχουμε μια στενή σχέση εργασίας με τον πρωθυπουργό Τσίπρα (...) Οι μεταφορές έχουν επίσης αποδειχθεί τομέας συνεργασίας - "κλειδί" τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές μας εργάζονται επί μεγάλων έργων μεταφορών. Εχουμε επίσης κοινά συμφέροντα στην Ενέργεια. Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα. Οταν ολοκληρωθεί ο ΤΑΡ το 2020, η Ελλάδα θα αποκτήσει μια εναλλακτική οδό τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο. Πρέπει επομένως να εστιάσουμε σε έργα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος παρά σε εκείνα που μας χωρίζουν. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες και η οικονομική αλληλεξάρτηση θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε μια ατμόσφαιρα πιο ευνοϊκή για την επίλυση των προβλημάτων μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι «ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους». Ενώ για τους υδρογονάνθρακες υποστήριξε ότι «το θέμα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοντόφθαλμης ελληνοκυπριακής προσέγγισης. Συνεχίζουν να δρουν σαν το νησί να τους ανήκει αποκλειστικά. Αγνοούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ξεκαθαρίζοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παραπέρα, έβαλε ξεκάθαρα θέμα παράδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά Ερντογάν κατέφυγαν στην Ελλάδα: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης με τις οποίες αρνήθηκε την έκδοση των πραξικοπηματιών αρκετές φορές». «Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «εκτιμούμε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου». Την ίδια ώρα, απέκλειε ταχεία αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη λέγοντας πως «οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν εναντίον τους είναι οι ίδιες για όποιον παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους. Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση για τους στρατιώτες αυτούς».

Τέλος, για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ είπε: «Το ιστορικό μας επί 66 χρόνια στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών επιχειρήσεων, μιλάει από μόνο του. Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην αξία της Τουρκίας ως συμμάχου με σημαντική συνεισφορά. Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα αναφορικά με τη συνεισφορά μας στις συμμαχικές επιχειρήσεις και στην πρώτη οκτάδα στην οικονομική συνεισφορά. Διαδραματίζουμε ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη στενότερων σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και εταίρων. Αυτό ισχύει κυρίως στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι «είμαστε υπεύθυνα και αξιόπιστα μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας και του ΝΑΤΟ. Και θα παραμείνουμε».

«Προειδοποιήσεις» Ακάρ
 
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωνε ότι «αν είναι σημαντικό, θα εκπληρώσουμε κάθε καθήκον που θα μας τεθεί στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, χωρίς δισταγμό. Κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς σχετικά με αυτό».
Κατά την επίσκεψή του στο πολεμικό πλοίο «Γκαζιαντέπ», που συμμετείχε στη στρατιωτική άσκηση με τον κωδικό «Λευκή Θύελλα» (στη Μεσόγειο), ο Ακάρ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να διεξαγάγει και νέες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» ενώ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι οι καλές σχέσεις γειτονίας, φιλίας και σεβασμού (...) Διατυπώνουμε τις απόψεις μας σχετικά στις κατάλληλες "πλατφόρμες" συζήτησης. Αλλά έχουμε επισημάνει ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα εφόσον ο διάλογος και η συνεργασία δεν δουλέψουν...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: