Μητσοτάκης : Μας αντιγράψατε !!
Σταθάκης : Υπάρχει συνέχεια στο κράτος !!
Διατηρείτε μήπως κατόπιν αυτών την παραμικρή αμφιβολία πως πρόκειται περί των δύο όψεων του ιδίου νομίσματος;
Ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία και διαδικασίες fast track, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για μία ακόμα ρύθμιση με την οποία προωθείται η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να εξασφαλιστούν νέα κερδοφόρα πεδία στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιωτικοποιούνται λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ορυχεία και κοιτάσματα σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Από τους 275 παρόντες βουλευτές, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 151 και κατά 124.
Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα επιδόθηκαν σε αντιπαράθεση για το «μοντέλο της ιδιωτικοποίησης» της ΔΕΗ, παρουσιάζοντας αυτήν τη ...διαφωνία ως «σύγκρουση δύο κόσμων». Εξαιτίας αυτής της «διαφωνίας», ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή εξέφρασε αντιρρήσεις και για το «χαμηλό τίμημα».
Την ίδια ώρα, βέβαια, όλοι μαζί υπερασπίστηκαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά τους στόχους του κεφαλαίου, όπως για μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», εμφανίζοντας ως μονόδρομο για το λαό τις θυσίες διαρκείας για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, δείχνοντας την ενόχλησή του που ο ΣΥΡΙΖΑ τούς έχει πάρει την «μπουκιά από το στόμα», αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αδίστακτους και δημαγωγούς», μπήκε στο διά ταύτα, λέγοντας για τους άξονες της στρατηγικής της ΝΔ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας: «Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». «Δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές».
Μάλιστα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που προωθεί η κυβέρνηση και τις συμφωνίες για την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε ότι «αντιγράψατε τη δική μας δουλειά».
Η απάντηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη ήταν χαρακτηριστική. «Υπάρχει μια συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα», είπε, αναφερόμενος στις επικρίσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ωστόσο «υπάρχει και ασυνέχεια», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο υπουργός καμάρωσε για τις «επιτυχημένες» ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και τώρα της ΔΕΗ, δίνοντας έτσι απάντηση και στα περί «ανικανότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου