Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΕΙΠΕ ΌΜΩΣ ΚΙ ΑΛΛΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΘΕΙΡΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ


 ΕΙΠΕ ΌΜΩΣ ΚΙ ΑΛΛΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΘΕΙΡΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ



Αναπτύσσοντας το θέμα της εισήγησής του, «οι Ενοπλες Δυνάμεις εν καιρώ ειρήνης», είπε ότι σχετίζεται άμεσα με το «ρόλο της Ελλάδας στη Ν/Α πτέρυγα» του ΝΑΤΟ. Παραπέμποντας και στην εμπειρία του από την προηγούμενη θητεία του ως πρέσβης, στην Ουκρανία το 2013 - 2016, οπότε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αιματοκύλισαν τον ουκρανικό λαό στη σύγκρουσή τους με τη Ρωσία, ανέφερε ότι κύριο έργο των στρατιωτικών εν καιρώ ειρήνης είναι να διασφαλίζουν ότι οι διπλωμάτες «διαπραγματεύονται από θέση ισχύος».

Δείχνοντας τα πολλά «πρόσωπα» της εμπλοκής, είπε ότι «ο ειρηνικός ρόλος των στρατευμάτων μας μπορεί επίσης να διαπιστωθεί στη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ, στις περιφερειακές στρατιωτικές μας συμπράξεις και στους διάφορους τρόπους (που) περιφερειακοί θεσμοί συμβάλλουν στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ «βοηθούν» την Ελλάδα, «παρέχοντας αμερικανικές αμυντικές λύσεις (βλ. όπλα και μέσα) για να διατηρήσει τον ελληνικό στρατό εκσυγχρονισμένο και ικανό ώστε να μπορεί να συνεχίσει να είναι μια σταθεροποιητική δύναμη διπλωματικά και στρατιωτικά», ενώ επαναλαμβάνοντας και το ρόλο «μεντεσέ» που επιφυλάσσουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ, σημείωσε ότι η Ελλάδα «χρησιμεύει και ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου. Αυτός ο ρόλος αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία ως ενοποιητική δύναμη σύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νότια πτέρυγα».

Σε αυτό το μοτίβο υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «υποστηρίζει θερμά» τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να στήσει τρίγωνα συνεργασίας με Κύπρο - Αίγυπτο και Κύπρο - Ισραήλ και άλλα «σχήματα διαλόγου καθοδηγούμενα από την Αθήνα κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου και στις περιφέρειες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».
 
Η χρήση της Ελλάδας ως κόμβου
 
Εξήρε, εξάλλου, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα διμερούς συνεργασίας προς «προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας» τις συνεκπαιδεύσεις, όπως την άσκηση της ΠΑ «Ηνίοχος», όπου συμμετείχαν και αμερικανικά μαχητικά, ή τη συμμετοχή της Ελλάδας στην υλοποίηση κρίσιμων ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, όπως η «Atlantic Resolve» που, όπως είπε ο πρέσβης, σχεδιάστηκε ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πέρυσι», συμπλήρωσε, «η Ελλάδα συνέβαλε στην επιτυχία της "Atlantic Resolve", επιτρέποντας σε ένα σημαντικό τμήμα της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας να εισέλθει στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ως αποτέλεσμα, ξεδιπλώθηκαν η διοικητική ικανότητα της Συμμαχίας, η διαλειτουργικότητα και η ικανότητα κινητοποίησης πόρων. Αυτή η προσπάθεια κατέδειξε επίσης έναν καλύτερο και πιο καινοτόμο τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε τους υπάρχοντες πόρους εδώ στην Ελλάδα για να επιτύχουμε στρατιωτική κινητικότητα - έναν από τους σημαντικότερους κοινούς στόχους μας - κάτι που σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον».
Ενώ, σε άλλο σημείο, παρουσίασε επίσης τη Σούδα ως «μια σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας με περιφερειακές, διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις που διατηρούν τις στρατιωτικές μας δυνάμεις προετοιμασμένες και διαλειτουργικές σε καιρό ειρήνης». Παρέπεμψε, εξάλλου, στην επόμενη τέτοια άσκηση στα τέλη του μήνα στη Σούδα, όπου θα μετέχουν και Αμερικανοί, με επίκεντρο το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που εδράζεται εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: