Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ:

 
Προσωρινή  διαγραφή δέκα δημοσιογράφων για τη μη συμμετοχή τους στην απεργία
 
 
 
 Ενα απτό παράδειγμα των "τιμίως εργαζομένων" που όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων έδινε τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για τη διασφάλιση της περίθαλψης και επικούρησης αυτοί έκριναν πως η ενημέρωση των αναγνωστών ή των τηλεθεατών και των ακροατών τους κατίσχυε του συνδικαλιστικού αγώνα!!
 
 
Με λόγια απλά: Μια ολόκληρη κοινωνία αγωνιούσε σε βαθμό ασθματικού πνιγμού να ενημερωθεί από τους Πορτοσάλτε και Οικονόμου επί παραδείγματι!! 
 
Το πειθαρχικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), διέγραψε προσωρινά δέκα υπαλλήλους του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που ανήκει στον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζο.
Αιτία ήταν η μη συμμετοχή τους σε 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει το σωματείο στις 24 Οκτωβρίου
2017, ενώ στους διεγραφέντες περιλαμβάνονται οι Άρης Πορτοσάλτε, Νίκος Φιλιππίδης, Άννα Μπουσδούκου, Γιάννης Πιτταράς, Δημήτρης Οικονόμου, Μαρία Αναστασοπούλου, Γιάννης Ντσούνος, Χρήστος Κούτρας, Μάρκος Δεϊμέζης και Εύα Αντωνοπούλου.
Η απεργία που είχε εξαγγελθεί, αφορούσε το τότε επικείμενο λουκέτο του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) και είχε σαν αίτημα τη διασφάλιση της επικούρησης και της υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με το συμβούλιο, οι διεγραφέντες “επέλεξαν να συμπλεύσουν με την πλευρά των εργοδοτών τους” και υπονόμευσαν την απεργία με ειρωνείες και απαράδεκτες δηλώσεις.
Συγκεκριμένα, ο Άρης Πορτοσάλτε που το πονάει το μαγαζί του, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού:
Γιατί μας εγκαλούν σήμερα ότι δεν απεργούμε… Πώς δηλαδή θα αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά όταν δεν βγαίνουν (οι εργοδότες). Γιατί πρέπει να κάνουμε απεργία και να κλείσουμε τα μαγαζιά μας;
Οι υπάλληλοι του εφοπλιστή, απάντησαν με κοινό υπόμνημα και επισήμαναν πως έβαλαν το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον, συνεχίζοντας να προσφέρουν την ενημέρωση που προσφέρουν συνήθως, αντί να απεργήσουν:
Η προς εξυπηρέτηση των οικονομικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των δημοσιογράφων κήρυξη απεργίας, αντιβαίνει, αντιστρατεύεται και παρακωλύει την εκ μέρους των δημοσιογράφων παροχή ελεύθερης ενημέρωσης. Ήτοι, η συμμετοχή του δημοσιογράφου στην ως άνω απεργία, συνεπάγεται στην πραγματικότητα άρνηση του λόγου ύπαρξης του εαυτού του. Το γεγονός ότι η ροή της πληροφορίας και η άσκηση της ενημέρωσης, λαμβάνει χώρα με την προσωπική εργασίας μας, μας επιβαρύνει με την υποχρέωση να θέτουμε το συμφέρον του τηλεοπτικού ή αναγνωστικού κοινού μας και την απαίτησή του για απρόσκοπτη ενημέρωση, πάνω από τα προσωπικά συνδικαλιστικά μας συμφέροντα
Στα υπομνήματα που έστειλαν στην απολογία τους, μπορούμε να διαβάσουμε και άλλα διαμαντάκια, όπως ότι η απεργία στρέφεται ενάντια στην ελεύθερη ενημέρωση:
η κήρυξη απεργίας αντιβαίνει και παρακωλύει την εκ μέρους των δημοσιογράφων παροχή ελεύθερης ενημέρωσης
ενώ μας δίδαξαν και καινούρια ορολογία:
οι εργαζόμενοι που επέλεξαν ελεύθερα να μην συμμετάσχουν σε απεργιακή κινητοποίηση, ασκούν απλώς την αρνητική συνδικαλιστική τους ελευθερία
Όπως και να ‘χει, μικρή σημασία έχει η διαγραφή των συγκεκριμένων από το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, αφού δε θα βρεθούν ποτέ με κάποια εκδικητική απόλυση για να χρειαστούν τη στήριξη του σωματείου τους.
spasmenoparathyro

Δεν υπάρχουν σχόλια: