Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΗΠΑ:

τούρκοι στρατιώτες στο έρημο αφρίν

Εγκαταλείψτε άνευ όρων τα σχέδια επίθεσης στη Συρία γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα..



Ακόμη περισσότερο μπερδεύεται το «κουβάρι» του ανταγωνισμού μετά την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη Βόρεια Συρία και την εξαγγελία της Τουρκίας για συνέχιση των επιχειρήσεων πιο ανατολικά προς την Μανμπίτζ. 


Χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κάλεσε τις ΗΠΑ «να εγκαταλείψουν άνευ όρων τα σχέδια για επίθεση» στη Συρία, όπως αυτή του περσινού Απρίλη σε βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση «παράνομης χρήσης βίας»... «θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια κατά κυρίαρχης χώρας, σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, αποκάλυψε ότι μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα αποτράπηκαν τουλάχιστον τρεις προσπάθειες τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με χημικά όπλα, προκειμένου να ρίξουν την ευθύνη στο συριακό στρατό. Πρόσθεσε ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι από την Ανατολική Γκούτα βρίσκουν φροντίδα και βοήθεια από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο και άλλες οργανώσεις αρωγής.

Παράλληλα, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε τις επικρίσεις του ενάντια στις ΗΠΑ και το ρόλο που παίζουν στη Συρία. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ «να σεβαστούν την Τουρκία αν τη βλέπουν ως στρατηγικό σύμμαχο».

 Κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι προσπάθησε να ξεγελάσει τις τουρκικές αρχές πουλώντας όπλα στους Κούρδους «τρομοκράτες των δυνάμεων YGP». «Λένε ότι τώρα ανησυχούν για το Αφρίν. Πού ήσασταν όταν μεταφέραμε τις ανησυχίες μας και σας ζητήσαμε να καθαρίσουμε μαζί τους τρομοκράτες;», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

Σε επόμενο σημείο επιμένοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις, ο Ερντογάν έκανε έναν σύντομο απολογισμό της δίμηνης εισβολής στη Βόρεια Συρία (με την κυνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας») λέγοντας μεταξύ άλλων πως προκάλεσε το θάνατο 46 Τούρκων στρατιωτικών και άλλων 269 μισθοφόρων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (στοιχεία που μάλλον υπολείπονται του συνολικού αριθμού απωλειών).

Αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι θα ληφθούν «μέτρα» για να αποτραπούν νέες λεηλασίες σε περιουσίες στο Αφρίν από τους εκατοντάδες μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που πληρώνονται από την Τουρκία και ότι δήθεν η Τουρκία δεν θέλει να καταλάβει την περιοχή.

Στη συνοικία Κασκούλ της Δαμασκού, πάντως, χτες το απόγευμα σημειώθηκε επίθεση με όλμους και ρουκέτες από τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς που ελέγχουν μικρή έκταση της Α. Γκούτα, σκοτώνοντας πάνω από 35 αμάχους και τραυματίζοντας αρκετές δεκάδες άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: