Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Στο κουβάρι των κατηγοριών 
   για χρήση χημικών στη Συρία
        κι η υπόθεση Σκριπάλ
 
  Κώστας Μπετινάκης
  Έχουμε σειρά από «συμπτώσεις»: Αναβίωση ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας εναντίον της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανταγωνίζονται τη Μόσχα σε σειρά από διεθνή προβλήματα τα οποία πρωτίστως δημιούργησε η Ατλαντική Συμμαχία.
 
  Δεν είναι μόνον ο πόλεμος στη Συρία, αλλά και το ζήτημα της Ουκρανίας, οι αμερικανικές αντιρρήσεις για το νέο αγωγό ρωσικού αερίου «Nord Stream 2» προς την Ευρώπη και τώρα η διαμάχη που ξέσπασε με την υπόθεση της δηλητηρίασης με τοξική ουσία πρώην πράκτορα της Ρωσίας (και της κόρης του) στο Σόλσμπερι της Βρετανίας.
 
  Η νέα αφορμή έδωσε την ευκαιρία διεθνούς δυσφήμισης της Ρωσίας, αλλά και του ηγέτη της Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα ακριβώς του εκλογικού του θριάμβου.
  Τα βρετανικά «επιχειρήματα» για την «ανάμειξη του Κρεμλίνου» στην υπόθεση της τοξικής δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα που χρόνια  ζούσε εξόριστος στη Βρετανία, υιοθετήθηκαν από τα συνηθισμένα στην υπακοή της δυτικής προπαγάνδας συστημικά ΜΜΕ, χωρίς την απαιτούμενη δημοσιογραφική έρευνα. 
 
Αυτό ακριβώς ανέλαβαν εναλλακτικά Μέσα με εξειδικευμένους ερευνητές  που, ωστόσο δεν έχουν την ίδια ανταπόκριση στη διεθνή κοινή γνώμηεπειδή πρέπει να ψάξεις στο διαδίκτυο για να τα εντοπίσεις.
 
  Παρόλο που η Μόσχα έχει επανειλημμένα, από τη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση Skripal, να επιδιώκει να της δοθούν οι «αποδείξεις» για την καταγγελία του από την σοβιετική εποχή της χρήσης νευρο-παραλυτικού τοξικού "Novichok", αλλά και επιπλέον στοιχεία για τη νοσηλεία των θυμάτων τα οποία ευθέως κατηγορείται, παραμένουν μόνον οι κατηγορίες που εκφώνησε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Καταγγελίες που αμέσως υιοθετήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Γερμανία. 
 
  Ας μην ξεπερασθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας απελευθέρωσαν χιλιάδες αμάχους που ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες όμηροι των υποστηριζόμενων από τη Δύση τζιχαντιστών του «Μετώπου al-Nusra» στο προάστιο της Δαμασκού, την ανατολική Γούτα.
 
  Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ NikkiHaley, είχε προειδοποιήσει πως «η Ουάσινγκτον θα διατάξει βομβαρδισμό των συριακών κυβερνητικών θέσεων επειδή χρησιμοποιούν χημικά όπλα». 
 
Η Ουάσινγκτον, μαζί με τους συμμάχους της στο Λονδίνο και το Παρίσι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι επειδή δεν έχει επικρατήσει το ιμπεριαλιστικό τους σχέδιο για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, με τον ίδιο τρόπο που είχαν κατορθώσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να διαλύσουν την Λιβύη στα 2011.
 
  Χώρια που τηρείται σιγή ιχθύος για την τουρκική πολεμική επιχείρηση σε συριακό έδαφος με την κατάληψη της πόλης Αφρίν και την παράδοσή της στο έλεος των αντικαθεστωτικών ανταρτών, συμμάχων της Άγκυρας και των ΝΑΤΟϊκών.
 
Πανεπιστημιακή έρευνα για τα βιοχημικά πειράματα στην Βρετανία
  Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επιμένει πως «από το Ηνωμένο Βασίλειο ή θα πρέπει να αποδείξουν τους ισχυρισμούς της ανάμειξης της Μόσχας δηλητηρίαση με τοξική ουσία του διπλού πράκτορα SergeiSkripal και της κόρης του, ή θα πρέπει να απολογηθούν ζητώντας συγγνώμη».
 
Όπως ανακοινώθηκε στο Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να παραδώσει δείγματα της νευρο-παραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριασθούν οι Skripal, στον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW) του ΟΗΕ.
 
 
Τι αποκαλύπτει το Πανεπιστήμιο του Κεντ
 
Στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Κεντ μπορεί να βρει κάποιος  αφιέρωμα  «στην ιστορική μελέτη στο «Porton Down Project».
  Στα 2004 στον καθηγητή της Σύγχρονης Ιστορίας Ulf Schmidt,  στο Πανεπιστήμιο Κεντ στο Καντέρμπουρι, απονεμήθηκε βραβείο της Wellcome Trust για την ιστορική του έρευνα «γύρω από την ηθική του βρετανικού προγράμματος βιολογικού και χημικού πολέμουστη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου». (*)
 
  Στην ιστορική αυτή έρευνα, εξετάζεται ειδικότερα «η φύση των οδηγιών για την ιατρική ηθική εκείνης της εποχής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υποκειμένων σε βιολογική και χημική πολεμική έρευνα».
 Επισημαίνεται ακόμη πως το 1953, είχε πεθάνει κατά την διάρκεια των πειραμάτων ο 20χρονος στρατιώτης Ronald Maddison.
 
  Σε νεότερη έρευνα γύρω από τον θάνατο του Maddison το 2004, o καθηγητής Schmidt εξακολούθησε την ιστορική έρευνα για τη φύση των ψυχροπολεμικών πειραμάτων χημικών όπλων σε ανθρώπους.
  Στον ιστότοπο περιγράφονται οι στόχοι και τα ευρήματα του προγράμματος καθώς και οι σύγχρονες τάσεις της σύγχρονης ιατρικής καθώς και η ηθική της σύγχρονης βιο-ιατρικής έρευνας.
 Βρετανοί επιστήμονες αρνούνται να επιβεβαιώσουν ότι την νευρο-παραλυτική ουσία παρασκεύασαν Ρώσοι
 
 Ο Craig Murray, πανεπιστημιακός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε διατελέσει πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ουσμπεκιστάν(2002 – 2004) έγραψε στην ιστοσελίδα του στις 16 Μαρτίου:
 
«Το υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας(FCO) με ανακοίνωσή του προσπάθησε να αποκρούσει την αναφορά μου από έγκυρη πηγή του ιδίου υπουργείου, ότι επιστήμονες στο Porton Down πως δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν  ότι την νευρο-παραλυτική ουσία παρασκεύασαν Ρώσοι παρά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί προς τούτο.Το PortonDownμπορεί μ;oνο να επιβεβαιώσει πως ‘κάποια φόρμουλα αυτού του είδους είχε παρασκευασθεί από την Ρωσία’, η οποία κατηγορείται ότι κάνει έρευνες στο πρόγραμμα “Novichok”. Του είδους όμως των νευρο-ουσιών που μπορούν να παραχθούν  από τις υπάρχουσες παραγωγικές μονάδες για εντομοκτόνα και λιπάσματα. Παρόμοιο “novichok” παράγεται στις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα.
 
Η επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει: «Δεν έχουμε ιδέα σε τι αναφέρεται ο MrMurray».
 
Και ο CraigMurray συνεχίζει: «Στο BBC μου επανέλαβαν την δήλωση της κυβέρνησης στο Radio 5, στην ‘ζωντανή’ συνέντευξή μου στον StephenNolan, το περασμένο βράδυ. Προσπάθησαν επίσης αναφέροντάς μου δήλωση της ισραηλινής πρεσβείας να με βάλουν να κατηγορήσω το Ισραήλ για την επίθεση. Αλλά ακόμη και ο δημοσιογράφος ένοιωθε άβολα με την ανακοίνωση που του είχε δώσει το υπουργείο Εξωτερικών».
 
 Στις 17 Μαρτίου, ο Craig Murray έγραψε στην ιστοσελίδα του: «Η γραμμή που επιχειρείται ότι novichok μπορούν να παράγουν μόνον οι Ρώσοι, είναι απόλυτα ψευδής. Σύμφωνα με δημοσίευμα του PortonDownστα 2016, «για πρώτη φορά επιτυχής σύνθεση novichok παρήγαγε το Ιράν σε συνεργασία με το OPCW. Αμέσως τότε είχε ειδοποιηθεί ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ, ώστε να προστεθεί στη βάση δεδομένων με τα χημικά όπλα, στο αρχείο του OPCW.
 
 
Μπορεί όλα αυτά να τα αγνοούν οι δημοσιογράφοι των υπάκουων συστημικών ΜΜΕ στην κυρίαρχη προπαγάνδα, αλλά αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαβάσει τα άρθρα του CraigMurray που αποδεικνύουν την έλλειψη αποδείξεων για την ενοχή της Ρωσίας στην επίθεση του Σόλσμπερι.Πλέον των 300.000 μοναδικών επισκεπτών στο blog του ως τώρα, χώρια σε πόσους άλλους ιστότοπους έχουν παρουσιασθεί τα δημοσιεύματα αυτά.
 
Τα tweets του για το ίδιο ζήτημα, έχουν αναμεταδοθεί 12.500 φορές για να λάβει εκατοντάδες χιλιάδες εντυπώσεις.
 
  Αλλά ακόμη και δημοσιογράφοι των συστημικών Μέσων που τα διάβασαν, το μόνο που είχαν να σχολιάσουν ήταν πως «ανήκει σε όσους διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας».  
 
 Αποκαλυπτικό άρθρο του foreignpolicy.com/2013, που υποστηρίζει πως «έγγραφο της CIA δείχνει πως και το Ισραήλ διαθέτει χημικό οπλοστάσιο»:
 
 
 
Κι όμως υπάρχουν κάποια γεγονότα που ουδέποτε αναφέρονται από τα συστημικά διεθνή ΜΜΕ. Ή έχουν ξεχασθεί:
1.- Το Ισραήλ διαθέτει μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων τα οποία ουδέποτε έχει δηλώσει.
2.- Το Ισραήλ είναι μία από τις ελάχιστες χώρες (μαζί  και η Βόρεια Κορέα) που δεν έχει επικυρώσει την διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων που θα το υποχρέωνε να έχει καταστρέψει τα αποθέματά του σε χημικά όπλα.
 
Αμερικανοί γερουσιαστές: Να μπλοκάρουμε την κατασκευή του ρωσικού αγωγού προς Ευρώπη
 
Ρεπουμπλικάνοι αλλά και Δημοκρατικοί γερουσιαστές, καλούν με επιστολή τους, τον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε να μπλοκάρει την κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία.

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στη Γερμανία. Είμαστε αντίθετοι στο Nord Stream 2  και καλούμε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να εμποδίσει την κατασκευή του». Αυτά αναφέρουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους που έστειλαν τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin και τον υφυπουργό Εξωτερικών John Sullivan.

Την επιστολή δημοσίευσε η εφημερίδα «Washington Examiner» και σ΄αυτήν προειδοποιούν την αμερικανική κυβέρνηση πως έτσι η Ρωσία θα μονοπωλήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Την επιστολή υπογράφουν 39 γερουσιαστές και προειδοποιούν έτσι για το έργο που κατασκευάζει η ρωσική κρατική εταιρία Gazprom με κοινοπραξία άλλων ευρωπαϊκών εταιριών θέτοντας σε αμφισβήτηση την προσπάθεια προώθησης του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Για πάρα πολλά χρόνια τα ευρωπαϊκά κράτη παραμένουν όμηροι στην ρωσική πολιτική πίεση και την εξάρτησή τους από την Gazprom που παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για να ζεσταίνονται τον χειμώνα οι Ευρωπαίοι πολίτες» γράφουν στην επιστολή τους οι γερουσιαστές στην οποία καταλήγουν:

«Ο καλύτερος τρόπος να εγγυηθούμε την μακροχρόνια ευρωπαϊκή οικονομική υγεία είναι να υποστηρίξουμε επενδύσεις από ποικιλία ενεργειακών πηγών για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των Ευρωπαίων και να υποχρεωθεί η Gazprom να διαπραγματευθεί ως παράγων της αγοράς κι όχι ως μονοπώλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: