Κλειδί για τη λύση των Βαλκανικών εθνικισμών η ένταξη όλων των χωρών του ακρωτηρίου στο ΝΑΤΟ.. Ιδού δηλαδή ο νονός των Σκοπίων και ο διαχειριστής του ορυκτού πλούτου της χώρας..
Τα επικίνδυνα για το λαό σχέδια της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, με βασικό εργαλείο την Ενέργεια, αναδείχτηκαν χτες σε συνέδριο με τίτλο «Η γεωπολιτική στο τρίγωνο Ανατολική Μεσόγειος - Δυτικά Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος και Ευρασία», που οργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) του υπουργείου Αμυνας, αναδείχθηκαν και οι αντιθέσεις που οξύνονται ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις αντιδραστικές συμμαχίες τους, όπως ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ.
Ανοίγοντας, άλλωστε, τις εργασίες ο Χαρ. Παπασωτηρίου, διευθυντής του ΙΔΙΣ, μίλησε, μεταξύ άλλων, για αναβίωση των εθνικισμών το 2017 στα Δυτικά Βαλκάνια, που, όπως είπε, ξανάφερε στην επικαιρότητα την «ατζέντα ΝΑΤΟ» για την περιοχή, την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών της εν λόγω περιοχής, όπου εντάσσεται και η επίλυση του Σκοπιανού, όπως σημείωσε. Στο ίδιο κλίμα, ο αντιναύαρχος Αλ. Διακόπουλος, διοικητής της ΣΕΘΑ, περιέγραψε γενικά την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή που παράγει περισσότερη αστάθεια από όση μπορεί να διαχειριστεί.
Ακολούθησε ειδική ενότητα με το βάρος να πέφτει στα Ενεργειακά της περιοχής και τις σχέσεις με την Τουρκία, όπου αναδείχθηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν μέλη του ενεργειακού «Ελντοράντο» της Ανατολικής Μεσογείου, μαζί με Ισραήλ και Αίγυπτο. Ο πρ. υπουργός Γ. Μανιάτης εστίασε στα 50 δισ. επενδύσεων που μπορεί να προσελκύσει η Ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Ολα αυτά, βέβαια, υπό το διαρκή κίνδυνο ανάφλεξης, λόγω ακριβώς των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τα κέρδη.
Ο επίσης πρ. υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος ήταν σαφής μιλώντας για το ρόλο της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την - κατά την ίδια ακριβώς ορολογία με τον Αμερικανό πρέσβη - «γεωπολιτικό μεντεσέ», που «δένει» 3 «υποσυστήματα» (Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Ανατολική Μεσόγειο) με τα Βαλκάνια. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι η Τουρκία διευρύνει την προώθηση των στρατηγικών της στόχων και ότι η κατάσταση αυτή δεν θα είναι κάτι το παροδικό, αλλά μια κατάσταση «ενόπλου ειρήνης», με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε...
Ισραήλ, Ιράν και η «πολύ σημαντική» Τουρκία
Ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων ξένων δυνάμεων.Η πρέσβειρα του Ισραήλ, Irit Ben-Abba, κατήγγειλε τη δράση του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, από τη Συρία μέχρι και την Υεμένη. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν, που είναι επίσης «προβληματισμένες» από την ενίσχυση του Ιράν, προσθέτοντας ότι υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη «διαλόγου» του Ισραήλ με αυτές τις χώρες του αραβικού κόσμου. «Δουλεύουμε πολύ σε αυτό μυστικά τα 2 χρόνια, όχι για να πάμε άμεσα σε μια συνθήκη ειρήνης μαζί τους αλλά για συνεργασία σε αυτό το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τη Συρία είπε ότι μετά από όσα έγιναν εκεί ο Ασαντ θα ελέγχει μόνο ένα μέρος της χώρας του, θα υπάρχουν «ρωσική παρουσία» και «έντονη παρέμβαση» του Ιράν, με πρόθεση να βρει έξοδο στη Μεσόγειο. Οτι η «Χεζμπολάχ» σε λίγα χρόνια θα είναι η κύρια δύναμη στο Λίβανο. Οτι στο νότο, στην έρημο του Σινά, έχει περάσει και περνάει αυξανόμενος αριθμός μαχητών του ISIS από Συρία και Ιράκ, προκαλώντας ανησυχία σε Ισραήλ και Αίγυπτο.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «ναι μεν η Μέση Ανατολή ήταν πάντα μια πολύ προβληματική περιοχή, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες». Εξήγησε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ήδη εταίροι της χώρας της (δημοσιοποίησε εξάλλου ότι στις 8/5 στη Λευκωσία θα γίνει η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής), προσθέτοντας ότι εταίρος πιθανόν να καταστεί και η Αίγυπτος, π.χ. ότι μπορεί μελλοντικά να πάρει μέρος στο σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» που θα ενώνει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία.
Πρόσθεσε, βέβαια, τουλάχιστον δύο φορές στις τοποθετήσεις της στο συνέδριο, ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και δεν μπορεί να μην την πάρει κανείς υπόψη, εκφράζοντας την ελπίδα στο μέλλον η Αγκυρα να καταστεί και εταίρος στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ. Αλλωστε, ισραηλινές ενεργειακές εταιρείες βλέπουν ως πιο συμφέρουσα λύση τη διοχέτευση ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με αγωγούς από την Τουρκία.
Μπίζνες στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και χωρίς λύση
Από κοντά και η Βρετανίδα πρέσβειρα, Kate Smith, που είπε για την περιοχή ότι οι παλιές νόρμες και οι παραδοσιακές συμμαχίες ίσως δεν ισχύουν πια. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία εστιάζει στην ασφάλεια της περιοχής καθώς έχει συμφέροντα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στο Προσφυγικό, στην αποτροπή μετακίνησης τρομοκρατών, στις βρετανικές βάσεις, τονίζοντας εντέλει ότι η περιοχή κουβαλά γεωστρατηγικό βάρος, που θέλουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.
Ανοιχτή κόντρα με Ρωσία
Οι ισχυρισμοί της προκάλεσαν την αντίδραση λίγο αργότερα του α' γραμματέα της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Βλ. Πανασιούκ, ο οποίος ζητώντας το λόγο επιτέθηκε στην Βρετανίδα καταλογίζοντάς της «εξωφρενικούς», «απαράδεκτους» και «ανυπόστατους» χαρακτηρισμούς, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του πράκτορα, όπως και ότι η Δύση ήταν αυτή που τα προηγούμενα χρόνια εξόπλισε τους ισλαμιστές, και «η Ρωσία επενέβη στην περιοχή για να σταματήσουν οι από μέρους τους σφαγές και αιματοχυσίες άμαχου πληθυσμού»...
Αιγαίο και Σούδα
Παραπέρα εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την υποστήριξη που λαμβάνουν στη βάση της Σούδας, λέγοντας ότι στη «σημαντικότατη» αυτή υποδομή, από το 2013 και μετά σχεδόν τριπλασιάστηκε η ναυτική δραστηριότητα των Βρετανών εκεί, και διπλασιάστηκε η αεροπορική.
Στα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι η Βρετανία είναι «φίλη» τόσο με την Ελλάδα όσο και την Τουρκία, και κάλεσε σε διατήρηση των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, που όπως υποστήριξε μπορεί να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία - συμπλήρωσε - μπορεί να φέρει οφέλη και στην κατεύθυνση διευθέτησης του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι Αθήνα και Λονδίνο είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές εντός ΕΕ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σε υλοποίηση προφανώς της γραμμής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να διατηρηθεί προσδεμένη η Αγκυρα σε ευρωατλαντική τροχιά.
Ειδικά για το Κυπριακό, είπε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυσή του, που όπως εκτίμησε θα ξεκλειδώσει σημαντικές «ευκαιρίες» στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, των υποδομών. Υποστήριξε, άλλωστε, ότι η Κύπρος είναι ήδη φάρος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η επίλυση του Κυπριακού θα συνεισφέρει ακόμα περισσότερο σε ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο για τις 3 άμεσα εμπλεκόμενες χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία), αλλά και για πολύ περισσότερες στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου